Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 13:23
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » Архів матеріалів
    Нещодавно, працівники Радивилівської центральної бібліотеки, завідуючі бібліотеками- філіалами, центральної бібліотеки для дітей - переможці конкурсу «Бібліоміст» взяли участь у он-лайн навчанні з питань створення повнотекстових баз даних. Спікер вебинару Раїса Щербан розповіла про відбір та оцифрування краєзнавчих документів, показала покроковий опис документів, прикріплення повних текстів до бібліографічних описів.
 
  
 
   Навчання проходило досить активно, з коментарями та обговореннями.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 672 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 25.06.2012 | Коментарі (0)

    З початку проведення чемпіонату Європи з футболу Євро 2012 в читальному залі районної бібліотеки діє книжкова виставка "Нас об'єднав футбол".
 
 
    На виставці представлені матеріали про всі команди, які беруть участь в змаганнях, публікації з періодичних видань, цікаві факти про найвідоміших футболістів, турнірна таблиця, ігрова сітка, атори  забитих голів.
 
 
    Читачі бібліотеки також мають змогу поспілкуватися між собою обговорити "насушні" проблеми футболу, поспілкуватися в соціальних мережах. 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 948 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 25.06.2012 | Коментарі (0)

     З 18 по 22 червня на базі центральної районної бібліотеки тривало навчання бібліотечних працівників у рамках проекту «Бібліоміст» на тему: «Інноваційні зміни в бібліотеці на основі проектного, кадрового менеджменту та ініціативної діяльності бібліотек».
 
  
 
     Навчанням було охоплено працівників центральної районної та районної дитячої бібліотек, працівників публічно-шкільних бібліотек сіл Козин, Михайлівна, Теслугів та Хотин, які взяли участь у конкурсі проектів та виграли грант програми «Бібліоміст». Провідними спеціалістами Рівненської державної обласної бібліотеки надавались консультації різноманітної тематики, зокрема «Інноваційні механізми розвитку бібліотек, стратегічне планування в бібліотеках», «Маркетинг як частина управлінської діяльності. Функції маркетингу в бібліотечній сфері», «Соціальне партнерство як актуальний напрямок управління бібліотекою та його правова основа», «Фандрейзинг як елемент ініціативної діяльності, сутність, значення, форми і напрямки» тощо.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1475 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 25.06.2012 | Коментарі (0)

    Нещодавно, палкі шанувальники заходів, які проходять в клубі «Надвечір’я» побували на святі позитивних емоцій, краси та поезії – на зустрічі з молодою обдарованою жінкою, нашою землячкою Хомяк (в дівоцтві Бречко) Раїсою Іванівною, яка пише прекрасні вірші. Лейтмотивом зустрічі стали слова гості «Не я пишу – душа співає».
    Пані Раїса народилася в мальовничому селі Пустоіванне на нашій прекрасній Радивилівській землі в сім’ї робітників Марії Іванівни та Івана Васильовича Бречко. Тут вона пройшла свої університети: вимовила перші слова мама, тато, Бог, Україна, хліб, любов. Закінчила Радивилівську середню школу №1, здобула педагогічну освіту, нині працює секретарем Крупецької сільської ради.
    Теми поезій пані Раїси різні. У її віршах - і добра посмішка, і чарівна природа, і наказ, і питання, які звучать гостро і актуально. Є гнівні, осудливі, гострі – про тих, хто калічить рідну мову, хто проміняв життя на голку з дурманом, хто допустив зчерствіння душі або ж забув про совість…
 
 
    Були прочитані прекрасні зразки патріотичної лірики: «Моя Україно», «Пам’яті останкам солдата», «Вклоняюсь тобі, Україно!» та ін., яка закликає всіх не залишатися байдужим до долі держави.
    Прозвучали поезії, пройняті філософським осмисленням життя: «Істина», «Життя – це мить», «Ніколи не кажи ніколи», «Молитва до Бога».
    Червоною ниткою через творчість пані Раїси проходить тема любові до батьків, дітей. З великим трепетом присутні слухали поезії: «Материнська печаль», «Пам’яті тата», та вірші з циклу «Малечі».
    Досить цікавою є інтимна лірика, переповнена роздумами над тим, що таке жіноче щастя, як прихилити до себе долю, як пронести кохання через усе життя. Прозвучали поезії: «Любити», «Про вірне кохання», «Пісня любові» та ін.
 
 
    Значна частина доробку пані Раїси присвячена жартівливим та сатиричним віршам. Такі поезії, як «Зачіска», «Зустріч», «Примха жінки», «Сусідочка Клава» та ін. підняли настій присутнім і подарували хвилини справжньої насолоди.
    Хвилюючим був виступ талановитої землячки, бо її серце сповнене щастям, добром і любов’ю. ЇЇ вірші перепліталися з піснями у виконанні ансамблю надвечірянців «Ще не вечір».
 
 
    На закінчення заходу пані Раїса поділилася своїми мріями і планами на майбутнє. А ще, отримала численні поздоровлення, слова вдячності та квіти: від творчого наставника Євгена Гудими, колишньої вчительки Ганни Франко, односельчан, рідні та гостей.
 
 
    Це було неперевершено!
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 715 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 25.06.2012 | Коментарі (0)

     В читальному залі центральної районної бібліотеки функціонує пересувна книжкова виставка з фонду обласної державної бібліотеки «Культура землеробства – запорука високих врожаїв». На виставці представлено літературу з питань розвитку ринкових земельних відносин в Україні, складу і властивостей ґрунтів та землеробства як провідної галузі сільськогосподарського виробництва. Літературу доповнено ресурсами з мережі Інтернет.
    15 червня відбулася презентація виставки, до участі в якій було запрошено спеціалістів-аграріїв управління агропромислового розвитку району. 
    На час дії пересувної виставки бібліотечні працівники планують провести цикл заходів: бесіди, огляди, індивідуальні інформації аграрних спеціалістів району.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 941 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 15.06.2012 | Коментарі (0)

     7 червня в Радивилівській центральній районній бібліотеці пройшов семінар – практикум бібліотечних працівників Радивилівської та Демидівської ЦСПШБ «Організація в бібліотеках пункту доступу громади до офіційної інформації». Директор Радивилівської ЦРБ Л. Войтишина провела екскурсію по бібліотеці та ознайомила гостей з Демидівки з організацією роботи структурних підрозділів бібліотеки.
 
 
     Семінар – практикум розпочався вивченням досвіду роботи пункту доступу громадян до інформації органів влади в Радивилівській центральній районній бібліотеці. Провідний бібліотекар читального залу Л. Белей провела презентацію «Бібліотека – посередник у спілкуванні влади і громади», ознайомила присутніх з книжковою виставкою «Влада і громада», на практиці поділилася успіхами і досягненнями в даному напрямку роботи з Демидівськими колегами.
 
  
 
     Провідні спеціалісти Рівненської державної обласної бібліотеки Н. Волян, В. Максимчук, В. Бендюг провели ряд консультацій на допомогу публічним бібліотекам в організації доступу користувачів до інформації органів влади, ознайомили з системою інформаційних ресурсів органів державної влади в Україні та органів обласної, районної (міської) державної влади.
 
  
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 764 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 11.06.2012 | Коментарі (0)

І пустота безмірна щогодини
Вже цілий світ береться осягти.
Як жить мені, якщо я ще людина,
Якщо мені від себе не втекти
 

   
    У культурі кожної країни є постаті, яких можна назвати "літературними грандами”. Вони мають величезний творчий доробок, їх книги видаються мільйонними тиражами, а їх імена є брендами.
   Та є інші. Автори, чиї імена рідко одразу спадають на думку, коли тебе просять назвати "відомих українських письменників”. Їх творчість не є такою масштабною, на їх книжках ніколи не ставиться штамп "бестселер”. Це є інший світ. Світ для обраних. Зі своїми правилами і своїми законами. І, можливо, що саме в його глибинах ховається загадкова таємничість національної душі.
   Таким центром мистецького життя був свого часу у Львові Грицько Чубай, який за недовгий свій вік спромігся не тільки створити цікавий літературний доробок і стати помітним в історії української поезії 20-го століття, але й лишити за собою чіткий слід світлої людини та особистості, промінь від якої, як від згаслої зірки, ще довго йтиме крізь час і простір до людського загалу.

    Грицько Чубай (1949 – 1982) – батько лідера гурту "Плач Єремії” Тараса Чубая. За словами Івана Дзюби, він був "однією з найпривабливіших і найзворушливіших легенд українського безчасся 70-80х років”. Він прожив лише 33 роки. Магічне число, магічне життя, магічна творчість, дивовижним чином пронизана мотивами обраності та винятковості
    Григорій Петрович Чубай народився 23 січня 1949 р. у селі Березини Червоноармійського району Рівненської області в сім'ї колгоспників. Сім'я жила в типовій мазаній хаті – одна велика кімната, де всі були – двоє синів (Грицько мав старшого брата) і батьки. У кімнаті було багато книжок і величезна фонотека. "Картинна галерея" була зроблена з вирізок із журналу "Огоньок", там прекрасні репродукції були тоді. І всі свої знання Гриць черпав звідти, він ж не був ні в Ермітажі, ні в Ель Прадо, ні в Луврі, але ці репродукції і монографії художників, які видавалися тоді, в нього були. Він прекрасно на цьому розумівся, міг це оцінити. Так само музику – і класику, і сучасну, чого воно варте міг оцінити. Вже з дитинства малий Гриць допомагав батькам у господарці: виганяв худобу "на колгосп", де великий вигін, і частенько брав із собою книжки, зачитував друзям ті місця, які йому припали до вподоби. Також часто на вигоні вони грали у футбол, Грицько був і за тренера, і за капітана команди, бо володів м'ячем вправно. Знав напам'ять вірші Тараса Шевченка, приносив "Кобзаря" на луг та читав уривки з поем, і та поезія переймала більше, ніж почута на шкільних уроках, мабуть тому, що вмів Чубай декламувати з пристрастю, яка не залишала нікого байдужим. Любив він також і малювання: олівцем нашвидку накидав якусь пейзажну замальовку, або змальовував своїх друзів, що їм дуже подобалося. Ще школярем друкувався у республіканському журналі. Після закінчення Козинської середньої школи 1967 р. хотів вступити до Київського університету. Однак, цей намір закінчився на здачі документів. За антирадянську крамолу, яку жартома проголошували в університетському гуртожитку сімнадцятирічні абітурієнти, був навіть недопущений до вступних іспитів, зате отримав майже по життєво приставлених до себе "опікунів КДБ", котрі не спускали з нього свого всюдисущого ока. Всі спроби вступити до українських вузів були марними. Переважно на останньому іспиті Грицько отримував "двійку". У творі, який був написаний ним при вступі до Львівського університету, все-таки була знайдена помилка у вживанні "у" чи "в", про що ще можна було і посперечатися... Працював деякий час на Рівненському радіо, поки не "засікли".
    Вісімнадцятирічним юнаком він пише поему "Вертеп" – своєрідну маніфестацію-вирок сучасній цивілізації, що іронічним викликом зазвучала в задушливих сімдесятих. Саме з цією поемою та ще з кількома десятками віршів, він – натхненний, задерикуватий і цілком свідомий свого таланту, молодий поет із Рівненщини приїздить у 1968 р. до Львова і згодом стає безсумнівним лідером львівської мистецької молоді. У Львові знаходить і своє кохання – дівчину Галину, з якою невдовзі одружується. У побуті поет багато допомагав дружині, і з дітьми теж. Він сам своїми руками зробив кімнатку в підвалі – сам клав підлогу, білив, підводив електрику. Вони жили в 16-метровій кімнатці, і Грицько обладнав підвал під бібліотеку – це дуже цікаве приміщення, Грицько сам вставляв двері, вікно, все для того, щоб мати де працювати. В них завжди збиралося дуже багато людей (Олег Лишега, Віктор Морозов, Микола Рябчук, Василь Гайдучок, Юрій Винничук, Володимир Кауфман...) – 16 людей на 16 квадратних метрах, і деколи засиджувалися до ранку, і в будь-який час дня і ночі могли постукати у вікно, попроситися до Чубаїв... То вже тоді і глінтвейни заварювали, і Грицько любив канапки робити – то вже за кілька хвилин було готове накриття на стіл, і, звичайно, було цікаво дуже, можна було море інформації отримати на цих вечорах: адже дискусії та суперечки велися навколо творчості Томаса Еліота, Сильвії Плат, звучала музика європейського рівня, намагалися, попри всі совдепівські перепони, доторкнутися душею до всього найсвіжішого, авангардового, модерного, що з'являлося тоді у малярстві (Далі, Міро, Архипенко), в літературі (Маркес, Кортасар, Лагерквіст). Коли бував Віктор Морозов, влаштовували концерти: Віктор грав, Грицько щось там придумував, пробував всілякі такі сатиричні речі робити. Не зважаючи на залізну завісу, поет знав чимало про модерні течії у європейській та світовій літературі, музиці, культурі загалом. Чубай хотів бути редактором журналу, мав мрію – видавати журнал. Таким чином з'явився андеґраундний часопис "Скриня", який поет видавав з колом однодумців, у ньому ж публікував свої твори. Григорій Чубай найдужче любив трьох поетів, прочуваючи в кожному з них споріднену душу і долю — Павла Тичину, Федеріко Гарсію Лорку, Гійома Аполлінера.
    Часто поет бував безробітним, а коли працював, то на вкрай непрестижних для міщанського львівського бомонду посадах – робітником сцени у театрі Заньковецької, вантажником, а пізніше художником-оформлювачем на ізоляторному заводі. Чубай був безпартійним для комуністів і небезпечним для безпартійних, бо за ним пильно й регулярно наглядали органи державної безпеки ще від сімнадцяти літ. Його обходили десятою дорогою, принагідно пускаючи про нього взаємовиключні плітки, про співпрацю з КДБ, про співпрацю з націоналістами, про невиліковний алкоголізм...
    Арешти 1972 р. не обминули і Грицька Чубая – обшук в будинку дружини Галини на Погулянці, кількаденне перебування в КДБ по вул. Миру спричинили до глибокої депресії. Це був такий стан, коли поет казав, що його "Вертеп" нічого не вартий, що його вірші нічого не вартують, що це взагалі нікому не потрібно, і це треба все знищити, щоб навіть спогадів не було, що був колись такий Чубай. Він палив свої твори, однак дружина Галина буквально врятували з вогню "П'ятикнижжя". Виснажлива фізична праця вантажника спричинила розлад здоров'я. Важкі матеріальні умови змусили Григорія Чубая працювати деякий час і на будовах Сибіру, що майже цілковито зруйнували його і без того розхитане здоров'я.
    Твори Григорія Чубая Грицько Чубай.
 
   
 
 
 Скоромовка не для вовка. — Київ: Грані-Т, 2009              Грицько Чубай. Плач Єремії. — Львів: Кальварія
 
Література про життя та творчість Григорія Чубая
 
1.Пащук І. Г. Літературно-краєзнавча енциклопедія Рівненщини : Грицько Чубай / І. Пащук. – Рівне. : Волинські обереги, 2005. – 212 с.: іл.
   
В енциклопедіїподаються короткі біографії українських і зарубіжних письменників, літературознавців і окремих дослідників різних національностей, які народилися, працювали і пр ... Читати далі »
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1985 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 30.05.2012 | Коментарі (0)

Вділи мені, доле,
за обрій тернову дорогу…
Григорій Чубай
 
     Епоха не цінує геніїв за життя – вона згадує про них надто пізно.
 
 
Якась жорстока закономірність: час палить, нищить генія невблаганними вироками, а коли збагне, що дух його – безсмертний, схиляється в пошані й каятті. Найбільшим же страждальником за істину, безперечно, був Тарас Шевченко. І попереднє ж наше XX століття народило Василя Симоненка, Василя Стуса, Григорія Чубая.
     Такими словами розпочався вечір – портрет Григорія Чубая «З весни у вічність» в загально-освітній школі № 2 ім. П.Г.Стрижака для учнів 7 – 8 класів.
     Провідний бібліотекар юнацького абонементу Олена Надорожна ознайомила учнів з життєвим та творчим шляхом Григорія Чубая - уродженеця с.Березини Радивилівського району. 16 травня цього року виповнилось 30 років від дня смерті поета.
 
 
      Закінчив Козинську десятирічку в 1966 році. Деякий час вчителював у с.Жабокрики, згодом переїхав до Львова, де працював вантажником, підсобним робітником.
      Ще в учнівські роки почав друкуватися в газетах, його вірші відзначалися свіжістю образів та глибиною авторської думки. Саме за непригладженість, за розкутість думки молодий поет зазнавав постійних переслідувань з боку охоронців тоталітарного режиму.
      У 1978 р. вступив на заочне відділення Літературного інституту ім. М.Горького в Москві, однак через тяжку хворобу закінчити його не встиг. Помер 16 травня 1982 року. Похований у Львові. Рівненська обласна „Просвіта” заснувала обласну премію ім. Грицька Чубая.
      До Спілки письменників прийнятий посмертно в 1991 році. Він є автор посмертно виданої поетичної книги "Говорити, мовчати і говорити знову”.
      Учні школи читали вірші поета та спогади батьків, ровесниці Людмили Місюк.
      Окрасою заходу був перегляд презентації про життєвий та творчий шлях Григорія Чубая.
      Присутні мали змогу ознайомитися з книжково-ілюстративною виставкою «Лиш 33 судилося йому», на якій були представлені твори автора та література про нього.
      Зараз про Григорія Чубая знає не багато шанувальників поезії Рівненщини. Хіба ті, що полюбляють сучасну українську музику, бо майже всі тексти до пісень гурту "Плач Єремії", лідером якої є син поета - Тарас Чубай, написані саме Григорієм.
      Вечір проведено працівниками центральної районної бібліотеки спільно з вчителем української мови та літератури Галиною Варавою.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 754 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 17.05.2012 | Коментарі (0)

    
 
    Клуб «Надвечір’я» - своєрідний символ, візитна картка Радивилівської центральної районної бібліотеки. Це справжній осередок творчості, натхнення, доброти. Адже основна мета його створення полягала в сприянні повноцінному дозвіллю пенсіонерів, одиноких людей, інвалідів, людей похилого віку.
    Його учасники – це активні небайдужі люди, які вміють зробити своє життя наповненим та цікавим, незалежно від віку.
    Кожне засідання клубу – це не просто концерт, підготовлений працівниками бібліотеки, а захід, в який вкладається часточка душі його учасників, організаторів і ведучих.
    Вже стало традицією в клубі відзначати новорічно - різдвяні свята, День армії та флоту, свято учасників Великої Вітчизняної війни, ветеранів збройних сил, всіх солдатів мирного та воєнного часу, жіноче свято. Улюбленими стали для надвечірянців Дні гумору, Дні Матері, Дні Перемоги, Дні людей похилого віку. Відмічаються на засіданнях і родинні свята: золоті, смарагдові, діамантові весілля, Дні іменинника тощо.
    Клуб "Надвечір’я” – це дійсно велика сім’я, в яку приходять і приїздять хороші гості: спільні засідання клубу "Надвечір’я” з клубом «Затишок» (діє при відділенні соціально-медичної реабілітації), з клубом "Вишиванка” с. Ситне, з клубом "Калинонька” с. Опарипси, клубом "Затишок ветерана” с. Сестрятин.
    Неодноразово клуб брав участь в проведенні різноманітних районних свят, фестивалях: «Надстирянська весна», «Барви життя», «Музейне подвір’я запрошує» тощо.
    А ще «Надвечір’я» розпочав свою, старанно підготовлену, концертну діяльність. Вже неодноразово учасники художньої самодіяльності клубу виступали з концертами: на сесіях міської ради, на фабриці «Маяк» з нагоди їхнього професійного свята, на ювілеї зразкового дитячого ансамблю сучасного танцю «Калейдоскоп», 50-ти річчя дитячої школи мистецтв, з нагоди Дня медичного працівника. Брали участь в концертах під час святкування дня села Лев’ятин, Опарипси, дня міста Ківерці Волинської обл., а ще надавали і надають концерти – вітання ювілярам – жителям міста з нагоди їх особистих свят.
    Сьогодні «Надвечір’я» є універсальним колективом. Головним його надбанням є згуртованість літніх людей з різних куточків міста, з різним творчим досвідом, кожен з яких поповнює скарбничку напрацювань клубу. Захоплення ж членів клубу найрізноманітніші. Є в ньому і рукодільниці, і куховарки, є справжні берегині української пісні, є і свої поети, декламатори, гумористи.
    Спілкування очищає розум і серце, а людину робить добрішою. Адже, спілкуючись між собою, люди забувають про побутові проблеми, життєві негаразди. Недарма девізом клубу обрані слова «Спілкуймось! Цікаво відпочиваймо, радіймо гармонії життя».
    2012 рік – ювілейний для клубу «Надвечір’я», адже йому виповнюється 20 років. Готуючись до цього свята, бібліотека планує випустити ювілейний відеофільм про становлення та сучасне життя клубу, підготовити збірку улюблених пісень, видати інформаційний бюлетень про цікавих людей клубу, книжкові закладки. А ще планується підготувати великий святковий концерт художньої самодіяльності клубу, з яким виступити перед жителями міста.
    Тож ласкаво запрошуємо всіх на святкування 20-ти річного ювілею клубу, яке буде відбуватися восени.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 683 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 16.05.2012 | Коментарі (0)

    В березні ц.р. в районі стартували громадські обговорення «Якою має бути бібліотека нашої громади?», які триватимуть до кінця липня. До участі в обговоренні були залучені партнери /сільські ради, загальноосвітні заклади району/, представники інтелігенції, населення з обмеженими фізичними можливостями, соціально активна молодь, діти та ін.
    Ідея проведення цієї акції викликала неабиякий резонанс серед жителів Радивилівщини, які активно висловлюють власну позицію щодо діяльності бібліотечних закладів та подальших перспектив розвитку, дають певну оцінку стану бібліотечного обслуговування в районі.
    Протягом березня-квітня в процесі опитування громади працівниками ЦРБ, РДБ, публічно-шкільних бібліотек системи проведено анкетування, опитування, спостереження, круглі столи тощо.
 
  
 
 
    Реклама громадських обговорень, які проходять в районі, забезпечується на сайтах бібліотек системи, у місцевій пресі, на сесіях міської ради, сільських рад, на засіданнях педрад загальноосвітніх закладів, на підприємствах та організаціях тощо. Діє наочна реклама в міській раді, сільських радах, ФАПах, відділеннях зв’язку, магазинах, на зупинках транспорту тощо.
    В публічно-шкільних бібліотеках системи сіл Крупець, Козин за тематикою громадських обговорень відбулися засідання круглих столів. Для обговорення було запропоновано ряд питань, зокрема:
 
  
 
 
   - Які послуги користувачам може запропонувати сьогодні сільська бібліотека?
   - Як довести до відома громадськості інформацію про бібліотечні послуги?
   - Як активізувати залучення громадськості до безпосередньої участі у змістовному дозвіллі?
   - Що необхідно зробити для покращення матеріально-технічної бази сільських бібліотек?
   На даний момент організаторами цих обговорень підведено проміжні підсумки. Отримані відомості було систематизовано на рівні району по місту та кожній сільській раді.
   Згідно результатів попереднього узагальнення матеріалів опитування, що проходить в районі, в акції взяли участь 3989 респондентів /10% населення/.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 709 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 10.05.2012 | Коментарі (0)

    Цьогоріч, втретє на теренах нашої області пройшов конкурс «Краща книга Рівненщини». Обласний конкурс «Краща книга Рівненщини», заснований у 2009 році РОВ УБА. Його мета - виявлення кращих видань місцевих авторів; виховання культури читання та любові до книги серед дітей та молоді. Співорганізатори Конкурсу: державна обласна бібліотека, державна обласна бібліотека для дітей, державна обласна бібліотека для юнацтва, публічні бібліотеки області, управління культури і туризму облдержадміністрації, управління освіти і науки облдержадміністрації, відділ у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, обласні відділення Національної Спілки письменників України, Національної Спілки художників України, інші спілки та професійні громадські організації. Наш район також долучився до визначення переможців, опитуванням, що тривало з 1 лютого 2011 року по 1 лютого 2012 року в нашому районі охоплено понад 250 осіб. На заключному етапі в області було визначено 34 книги-лідери, серед яких респонденти визначали кращі видання у номінаціях.
     Переможцями конкурсу стали:
1. «Краще історико-краєзнавче видання» (літературно-краєзнавчий журнал) Погорина: літературно-краєзнавчий журнал Рівненщини / головний редактор Євген Цимбалюк. – Рівне, 2007-2011.
2. «Краще довідкове видання» (книга) Столярчук Б. Митці Рівненщини : енциклопедичний довідник / Богдан Столярчук. – 2-ге вид., доп. і переробл. – Рівне, 2011.
3. «Краща поетична збірка» (книга) Климентовська В. Кленова королева : поезії / Вікторія Климентовська. – Рівне, 2009.
4. «Краще прозове видання» (книга) Курінний С. Вогонь і попіл : історичний роман / Сергій Курінний. – Рівне, 2011.
5. «Краще видання з мемуаристики та документалістики» (книга) Кондратюк А. Добром зігріте серце : Спогади. Есеї. Новели / Андрій Кондратюк. – Рівне, 2010.
6. «Краще видання для юнацтва та молоді» (книга) Кралюк П. Шестиднев, або Корона дому Острозького : роман / Петро Кралюк. – К., 2010.
7. «Краще видання для дітей» (книга) Солоневський Р. Зметикуй і розкумекай : загадки, шаради / Ростислав Солоневський. – Рівне, 2010.
8. «Кращий літературний дебют» (книга) Одерако І.В. Там, де перетинаються грані : Оповідання. Новели. Етюди / Ірина Одерако. – Рівне, 2010.
9. «Краще поліграфічне видання» (книга) Іщук О. Життя і творчість Ніла Хасевича / Олександр Іщук, Ігор Марчук, Дарія Даревич. – Торонто-Львів : Літопис УПА, 2011.
10. «Краще художнє оформлення книги» (книга) Рачинець С. Зайчики-косарики / Сергій Рачинець; художник Марина Шутурма. – Рівне, 2011. Бажаємо переможцям творчої снаги та плідної праці.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1126 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 23.04.2012 | Коментарі (1)

   
 
     Одним із пріоритетних напрямів роботи публічно-шкільної бібліотеки села Хотин являється краєзнавство. Діяльність бібліотеки спрямована на вивчення та популяризацію історичних подій, матеріалізованих в пам’ятках історії та культури села Хотин та видатних історичних постатей даної місцевості.
     Село славиться не тільки своєю неповторною історією, традиціями, а також славними людьми, справжніми патріотами свого краю.  
     Жителька села Мельник Надія Андріївна протягом 30-ти років вивчала історію, звичаї, традиції, духовну культуру свого населеного пункту, вела пошукову роботу, відвідувала різні архіви. Пані Надія постійно друкувалась на сторінках районних та обласних періодичних видань. В результаті проведеної роботи накопилось багато краєзнавчих матеріалів, які донедавна були мало кому відомі. Навіть старожили села відкривали для себе зовсім нові сторінки історії. Надія Андріївна узагальнила всі ці матеріали, систематизувала їх і підготовила унікальне видання - книгу «Святі місця землі моєї…».
     Все це спонукало бібліотеку до написання проекту "Сприяння краєзнавчій роботі на Радивилівщині» з метою допомогти пані Надії видати дану книгу. /Методичну допомогу ПШБ с. Хотин у написанні проекту надала центральна районна бібліотека/
     Проект високо оцінила комісія і виділила 4000 грн.
Вітаємо із заслуженою перемогою ПШБ с. Хотин та бажаємо подальших творчих та професійних здобутків!
Так тримати!
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 724 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 23.04.2012 | Коментарі (0)

     18 квітня в приміщенні бібліоінтернету центральної районної бібліотеки відбулась онлайн конференція на тему «Актуальні питання збереження і відродження культурної спадщини Рівненщини» за участю Юрія Калітинського - заступника начальника відділу охорони історико-культурної спадщини і туризму управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації, Ірини Васильєвої - завідувачки відділу охорони культурної спадщини Рівненського обласного краєзнавчого музею, Олексія Златогорського - директора ДП «Волинські старожитності», Богдана Прищепи - доцента кафедри всесвітньої історії Рівненського інституту слов’янознавства Київського славістичного університету, заступника директора з наукової роботи ДП «Рівненська старовина». Доповідачами піднімались проблеми у сфері охорони історико-культурної спадщини та шляхи їх вирішення, археологічні дослідження в м. Рівне у 2007-2010 рр., був озвучений моніторинг пам’яток історико-культурної спадщини Рівненської області. Учасники конференції /працівники відділу культури та туризму райдержадміністрації, місцевого краєзнавчого музею/ мали змогу прослухати доповіді, задати питання та отримати кваліфіковані відповіді в онлайновому режимі. Організаторами даного заходу були Рівненська державна обласна бібліотека та Рівненський обласний краєзнавчий музей. Платформою для трансляції в мережі Інтернет став "Обласний інтерактивний форум" (1forum.rv.ua). Також під час заходу було вручено премію Рівненської обласної ради ім. І. К. Свєшнікова у сфері охорони культурної спадщини за 2012 рік. Її лауреатом став Богдан Прищепа.
     Кваліфіковану допомогу в проведенні онлайн-конференції надали консультанти бібліоінтернету центральної районної бібліотеки.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 876 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 23.04.2012 | Коментарі (0)

З 1-го березня 2012 року в Україні стартував Всеукраїнський Творчий конкурс «Урок Казки».

Основною метою якого є згуртування дітей, стимулювання їх творчої активності; розвинути духовні цінності, допомогти повірити у себе та у свої мрії. Переможці конкурсу візьмуть участь у зйомках художньої молодіжної комедії «Академія зірок», а також у пізнавально-розважальній телепередачі «Ухтишка», які будуть транслюватися на провідних телеканалах України. Прийом робіт закінчується 10 травня 2012 року, детальніша інформація за посиланням (адреса для посилання http://www.dutunstvo.com/ ).

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 837 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 27.03.2012 | Коментарі (0)

ЦРБ піднімає свій статус та значимість бібліотеки в інформатизації громади на основі нових технологій.

       Враховуючи те, що в значної частини населення Радивилова відсутні навички та вміння, необхідні для роботи з комп’ютерним обладнанням, для користування можливостями сучасних ІКТ посилюються «цифрова нерівність» або «цифровий розрив», який існує між різними верствами населення та робить неможливим  долучення  до глобального інформаційного простору. Саме бібліотека   поборола інформаційну нерівність, зробила нові технології доступнішими.

   Сьогодні в бібліотеці для користувачів  середнього та похилого віку, молоді проходять навчання комп'ютерній грамотності, в пакеті програм Microsoft Offic  2010, пошуку потрібної інформації в Інтернет, роботи в соціальних мережах, з різними електронними скриньками.

  

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 684 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 27.03.2012 | Коментарі (0)

     Під час тижня дитячого читання в районній бібліотеці для дітей відбулася зустріч з юною поетесою Яриною Дейнекою ученицею 9-В кл. НВК "школа № 1 - гімназія", яка презентувала свою першу книжечку поезії "Вірні клавішам пальці" видану у м. Львів у видавництві "Українські технології", 2011р.
 
 
У творчості юної поетеси гармонійно переплелися два основні види мистецтва - поезія та музика. Віршам Ярини властива поетична щирість, музична наснаженість. У цих віршах вгадується чутлива натура авторки, її небайдужість до навколишнього світу, який вона напрочуд поетично переосмислює. Ярина Дейнека подарувала читачам районної бібліотеки для дітей та публічно - шкільним бібліотекам району свою книжку поезій.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 848 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 27.03.2012 | Коментарі (0)

      
 
      26 березня 2012 року в районній бібліотеці для дітей в рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання відбулося літературно - музичне свято книги "Читаємо від березня до березня". Юні ведучі свята Катерина Мовчан та Анастасія Кощук привітали всіх присутніх із відкриттям Всеукраїнського тижня дитячого читання, адже "Читання - ось найкраще навчання" - так стверджує народна мудрість. В цьому переконуєшся щоразу, коли мова заходить про книгу. Зі святом книги присутніх вітали учасники вокального гуртка районного будинку школяра /керівник Л.Сорока/, звучали пісні у виконанні Вадима Бречка, Валентини Ясиновської, Наталії Мороз.
 
 
Діти приймали участь в літературних іграх, зіграли у "Казкове ерудит - лото". Вірші читали: "Прилетіла весна" М.Вінграновського Олександр та Катерина Гуменюк, вірш М. Тимчака "Моя книжка" Ангеліна Губська, "Над старими яворами" Андрій Войтишин, вірш "Мандрувала книжечка по лісі" Аня Мовчан та Марійка Зубова. В святі книги прийняли участь молоді таланти м. Радивилів: юні поетеси: Наталія Нідзельська, учениця 9-В кл. НВК "школа № 1 - гімназія" та Марійка Зубова 8-А кл. ЗОШ № 2 читали свої власні вірші.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1032 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 27.03.2012 | Коментарі (0)

     Серед усіх закладів культури бібліотеки найбільше користуються довірою населення На сучасному етапі бібліотеки залишаються закладами, доступними широким верствам населення, адже саме тут можна безкоштовно отримувати інформаційні послуги. Однак інформаційні потреби відвідувачів бібліотек зростають, тому їхню діяльність необхідно модернізовувати. Яким чином це зробити, і що в першу чергу потребує оновлення, повинна вирішувати громада.
   
     На виконання звернення голови облдержадміністрації В.Берташа з 14 березня на Рівненщині стартують громадські обговорення «Якою має бути бібліотека нашої громади?, які триватимуть з березня по вересень 2012 року.
 
Шановна громадо!
 
    Подавши пропозицію у бібліотеки нашого міста (вул. Кременецька, 1 – центральна районна бібліотека, вул.Паркова, 11 – районна дитяча бібліотека) та публічно-шкільних бібліотек району Ви можете долучитися до громадських обговорень. Про хід обговорень Ви зможете дізнаватись зі сторінок газети «Прапор перемоги» та на веб-сайті центральної районної бібліотеки http//radlib.at.ua.
 
     Лише від кожного з нас залежить, якою буде завтра бібліотека нашої громади!
  Запрошуємо до обговорення!

 

 

 

Склад
оргкомітету громадських обговорень на тему:
«Якою має бути бібліотека нашої громади?»

Кот Іван Васильович

- голова оргкомітету, заступник голови Радивилівської райдержадміністрації

Члени оргкомітету:

Тимошейко Анатолій Григорович

- керуючий справами районної ради

Шуст Тетяна Олександрівна

- начальник відділу культури і туризму РДА

Войтишина Людмила Олексіївна

- директор Радивилівської ЦСПШБ

Гнатюк Галина Якимівна

- заступник директора ЦСПШБ по роботі з дітьми

Рукінова Лариса Володимирівна

- зав. відділу обслуговування ЦРБ

 Гусневська Галина Онуфріївна

- зав. методичного відділу ЦРБ

Савчук Галина Степанівна

- зав. відділу к ... Читати далі »

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 789 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

     Відчуття рідної землі - це найсвятіше, що дароване Богом людині. Воно починається з першого слова, мовленого дитині батьками рідною мовою, з першого пізнання історичної, культурної, духовної спадщини тієї малої батьківщини, де явився на світ.
     Вивчати і знати літературу рідного краю - святий обов'язок кожної людини, яка прагне мати майбутнє як для себе особисто, так і для свого народу і держави. Великий О. Довженко писав: "Людина завжди повинна знати, звідки вона пішла в життя. Людина не має права бути безбатченком!" Любі друзі, у фонди Радивилівської централізованої системи публічно-шкільних бібліотек надійшла нова література краєзнавчого напрямку.
 
     Хотілося б порекомендувати читачам літературно-краєзнавчий журнал Рівненщини Погорина №18/19 за 2011 рік. Тут надруковані прозові твори сучасних авторів С. Курінного "На перехрестях долі", Д. Годуна "Незаконнонароджений" та ін.; поезію М. Пасічника "Дерево обіч лісу", М. Степанюка "Моє Полісся - диво з див" а також дебют В. Люліч "Терпкий присмак осені" а для тих хто любить гумор М. Кащук "Якщо...", В. Титечко "Хабар за барана" та багато іншого матеріалу по літературознавству, історії, культурі.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
Літературно-критичний нарис Л. Воловець "Святослав Праск" - це глибокий і всебічний твір про життя і творчість члена Національної Спілки письменників України, лауреата літературних премій ім. Г. Чубая та ім. Світочів, відомого поета і прозаїка Рівненщини С. Праска, присвячена 70-річчю письменника і 50-ти річчю його творчої діяльності а також ін. авторів: Ю. Загорського "На острові", В. Ост "Сердце ангела", О. Євтушок "Пиво з абрикосів", А. Волошина "Моя душа і в сутінках відверта" та ін.
   
 
 
 
 
 
Запрошуємо тих, хто цікавиться літературою про рідний край ознайомитися з даними книгами.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 728 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

     В Рівненській державній обласній бібліотеці відбулося офіційне оголошення результатів першого обласного фестивалю-конкурсу інноваційного бібліотечного досвіду «Бібліофест» та нагородження переможців. Ініціаторами проведення фестивалю були Рівненська державна обласна бібліотека, обласні бібліотеки для юнацтва та для дітей, обласне відділення Української бібліотечної асоціації, управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації, обласна організація профспілки працівників культури.
    Конкурс, що не має аналогів в Україні, на Рівненщині проходив вперше і набув широкого резонансу серед бібліотечної громади краю. В конкурсі взяла участь кожна п’ята бібліотека-філіал області, а також всі центральні районні бібліотеки.
    Мета «Бібліофест» - виявлення творчих ініціатив бібліотечних спеціалістів, ефективних форм бібліотечного досвіду для залучення читацьких груп в бібліотеку. На конкурс було надіслано 125 проектів: на обласному рівні представлено 18 досвідів, на районному (міському) – 24, на сільському – 83 роботи. Роботи оцінювались у 4-х номінаціях: «Активна аудиторія», «Молодіжна ініціатива», «З ІКТ на «Ти», «Професійний креатив».
    Переможці визначались за найбільшою кількістю набраних балів серед бібліотек-філіалів, центральних районних(міських) та серед обласних книгозбірень. Приємно, що в номінації «Активна аудиторія» завідувачка відділу обслуговування центральної районної бібліотеки Рукінова Лариса Володимирівна отримала максимум балів та посіла перше місце за творчий та новаторський підхід у роботі клубу «Надвечір’я».
 
Всі учасники «Бібліофест» отримали сертифікати, а переможці - дипломи та цінні подарунки.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 740 | Додав: nazar-yakymchuk | Дата: 22.03.2012 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 22 23 24 25 26 27 »