Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 20:34
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » 2021 » Травень » 06

(село Дружба Дубенського району)

                                                                            Жити – означає подорожувати!                                (О. Грін)           

         Знайомство з навколишнім світом розпочинається з вивчення рідного краю. Могутнім і невичерпним джерелом духовності, моральності і культури сучасної людини є її любов до рідного краю, його безцінних багатств, глибока пошана до віковічних традицій свого народу. Ви, мабуть, мешкаєте у красивих місцинах, про які багато знаєте і які дуже любите. Але я певна, що ви також любите, як і я, подорожувати: віртуально, по книгах, туристичних маршрутах. І я пропоную вам такий маршрут.

            Села, як і люди мають свою біографію. І в кожного вона своя – неповторна. Тільки у селі людина може так тісно спілкуватися з природою, розуміти  її  душею і серцем, милуватися неповторною красою. У південній частині Радивилівщини розта­шоване мальовниче село Дружба (до 1960 року воно на­зивалося Дранча) - розміщене за 17 км. від районного центру. На території сільської ради три населених пункти: с. Дружба, с. Новоукраїнське, с. Малі – Гайки. Село нараховує – 437 дворів, 1269 – чоловік населення. В селі є достатня база для розвитку зеленого та зимового туризму це: лісові масиви, луги, горбисті місцевості, яри, пам’ятки людського життя.                                                                                                       

             Карта маршруту: Дранецька гора, заповідні лісові урочища « Гора Цимбал», « Гора Красна», глибокий яр, гнилий луг, поле Шлячина, пам’ятник стихійному лиху, пам’ятник важким часам.                                                                                                                            

          Туристичний маршрут овіяний легендами і переказами – це дорогоцінні пам'ятки давнини, відбиток якоїсь далекої події, що в народних устах і в людській уяві набули фантастично­го, іноді навіть казкового забарвлення, де особливе місце посідають оповіді, пов'язані з навколишнім світом — лісом, полем, озером, горою чи яром і давніми пам'ятками людського життя на ньому (руїнами, хрестами, польовими озерцями).                                                                                        Дранецька гора.

         Підніжжя мальовничої гори було вкрите величезними лісами. Та ось у цьому непрохідному лісі одна за одною почали з’являтись вбогі хатинки, у яких панували страшні злидні, голод , хвороби.Вона приваблювала своїм різнобарв’ям. Тут можна було побачити найрізноманітніші квіти: сон - траву, медунки, звіробій, материнку. Від п’янкого запаху, здавалося , людина забуває й про своє горе.Сама гора являла собою не гостру вершину, а плоскогір’я. Воно служило пасовищем. Гора одержала назву від села Дранча - Дранецька. Біля підніжжя гори проходила королівська дорога, тобто шлях вів із князівства Литовського у королівство Польське, про це ми дізналися із краєзнавчого матеріалу В. Ящука «Королівська дорога біля Дранчі». … «В описі 1546 р. шлях з гори Дранчі на Дітківці і Броди названо «Королівською дорогою, яка веде з Лідихова до Олеська». Прикметник «королівська» міг означати, що шлях веде із князівства Литовського у коро­лівство Польське. Але, як вказується у дослідженні, найвіро­гідніше версія пояснення топоніму Королівська дорога - те, що це справді була частина головної транспортної артерії Європи і сполучала столиці королівств від Парижа до Києва». Гора славиться зимовим туризмом - «Дранчовель».                                                                                                                   

Заповідне урочище   гора «Цимбал»

       Гора «Цимбал» знаходиться на території с. Новоукраїнка, на землях запасу поблизу села Дружба. Площа 9,2 га. Гора Цимбал з абсолютною відміткою 348,5 м розташована на межі Рівненської і Львівської областей у межах Гологоро - Кременецького нагір'я Подільської височини. Створене рішенням облвиконкому №98 від 18.06.1991р. задля збереження місця проростання рідкісних степових рослин. На верхів’ї гори наявні угрупування осоки низької, рідкісні для України реліктові степові ценози, які занесені до Зеленої книги України.

         Урочище є схилом, складеним вапняковими породами неогенового віку. На схилах гори випасають худобу, тому рослинний покрив дуже трансформований. На самому пагорбі дерев і чагарників немає, зрідка трапляються невеличкі сосни та кущі шипшини. Флора пагорба багата лучно - степовими видами. Тут поширені два види шавлії - лучна та кільчаста, три види звіробою - плямистий, звичайний та стрункий, жовтозілля еруколисте, миколайчики плоскі, смілка звичайна, декілька видів конюшини - гірська, біла, лучна, польова, дзвоники сибірські, тимофіївка степова, перстач пісковий, жовтець Стевена, оман мечолистий. Тут ростуть багато лікарських рослин: куряча сліпота звичайна, льон проносний, очанка гребінчаста, чебрець блошиний, подорожники - середній та ланцетний та інші види.

На верхів’ї гори наявні угруповання осоки низької - рідкісні для України реліктові степові ценози, тут виявлено язичник карпатський (язичник сивий). На горі зростають також китятки сибірські, відкасник звичайний, горицвіт весняний, астрагал нутовий - рідкісні види флори Рівненщини. Ростуть тут і типові для вапнякових місцезнаходжень види - самосил гайовий, лещиця пучкувата, ласкавець серповидний, ... Читати далі »

Категорія: Шкільні бібліотеки | Переглядів: 396 | Додав: radvokit | Дата: 06.05.2021 | Коментарі (0)

                В публічно-шкільній бібліотеці с. Підзамче оформлено книжково-ілюстративну виставку "Незгасаючий вогонь безсмертя", розповіла про подвиги воїнів, наших односельчан, які вистояли в боротьбі за наш край від поновлення, піднімали з руїн і відроджували країну. Тож бережімо пам'ять про них завжди.

 

 

 

Категорія: Шкільні бібліотеки | Переглядів: 316 | Додав: radvokit | Дата: 06.05.2021 | Коментарі (0)

              Краєзнавчу панораму "Все пам'ятає батьківська земля, і грім гранат, і визволення день" розгорнуто в публічно шкільні бібліотеці с. Дружба. Скільки б не минуло років, не зітруться у народній пам'яті світлі імена тих, хто ціною власного майбутнього заплатив за наше право вільно жити. Неоціненний вклад в здобуття славної перемоги внесли і наші односельчани. До уваги читачів документи, фотографії, спогади учасників Другої світової війни, з якими уже ознайомилися учні 7 класу. Дізналися про бої на території села, бібліотекар розповіла спогади ветеранів, на жаль вони відійшли у вічність. То ж пам'ятаймо їх!

           

 

 

 

Категорія: Шкільні бібліотеки | Переглядів: 304 | Додав: radvokit | Дата: 06.05.2021 | Коментарі (0)