Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 07:53
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » 2014 » Квітень » 25

           Фахівці Державної податкової інспекції у м. Радивилові провели тренінг для бібліотекарів, підприємців з питань створення та подання податкових звітів у електронному вигляді. Спеціалісти податкової інспекції обладнали комп’ютери  програмним забезпеченням, що дозволяє оформити, захистити та відправити до державної податкової інспекції податковий звіт. Тож, тепер, працівники відділу обслуговування центральної районної бібліотеки зможуть консультувати користувачів з приводу подання електронної звітності. Таким чином, ті юридичні особи, що не мають власного персонального комп’ютера чи підключення до Всесвітньої мережі, зможуть створювати та надсилати податкові звіти, користуючись найновішими технічним і програмним обладнанням, що є у нашій бібліотеці.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 759 | Додав: ya_nazik | Дата: 25.04.2014 | Коментарі (0)

     24 квітня на базі Радивилівської центральної районної бібліотеки відбувся тренінг для голів та секретарів сільських рад району в рамках Ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» проекту «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування», ініціатором якого виступила Рівненська державна обласна універсальна бібліотека. Спеціалісти обласної бібліотеки надали слухачам професійні знання з тем електронних послуг, які може надати сучасна бібліотека: урядування, демократії , освіти, медицини, торгівлі, банкінгу та ін.


      Слухачі тренінгу набули практичних навичок з питань: пошуку офіційної і правової інформації, здійснення он-лайн платежів, створення власної електронної поштової скриньки, заповнення різних он-лайн форм, використання інструментів електронного урядування та ін.

     Під час перерви для присутніх була проведена екскурсія по історико-краєзнавчій фотогалереї «Радивилівщина – сузір’я      відомих людей».

      На завершення заходу керуючий справами Радивилівської районної ради з нагоди 200-річчя від дня народження Т. Шевченка  провів конкурс серед голів с/рад на краще знання творчості національного генія. Переможці отримали збірки «Кобзаря».
 

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 581 | Додав: ya_nazik | Дата: 25.04.2014 | Коментарі (0)

                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                               науковий співробітник

                                                                                                                                               НІМЗ «Поле Берестецької битви»

                                                                                                                                                                           Чирська М. В.                                                                                                                                                                                                           Немає у нашого народу іншого поета, який удостоївся б такої шани, як Тарас Григорович Шевченко. Від часу смерті уже в багатьох поколіннях великий Кобзар є живим втіленням найзаповітніших народних прагнень, символом національної української духовності. Усе, що освячується ім’ям найвеличнішого нашого поета, у народі по-справжньому, глибоко вшановується.

         На щастя, і в нашому краї є знаменні Шевченкові місця. Колись побував геніальний Кобзар на нашій землі, і пам’ять історії, хоча й без багатьох подробиць, але все ж зберегла його дорогий образ.

         Похмурої і дощової осені 1846 року випала Тарасу Григоровичу мандрівка на Волинь і Поділля. Тоді, після закінчення Петербурзької академії мистецтв, він був вільним художником і працював на Україні. Шевченко вступив до новоствореної в Києві Археографічної комісії, де разом із однодумцями опікувався збереженням пам’яток старовини, реліквій, записував унікальні зразки народної творчості тощо. Саме від Археографічної комісії він отримав доручення здійснити подорож на захід України.  У розпорядженні від 21 вересня 1846 року, підписаному київським генерал-губернатором, Шевченкові було доручено відвідати різні місця Київської, Подільської, Волинської губерній.  

         Перша Шевченкова подорож на Поділля відбулася у кінці вересня 1846 року. Шлях, яким він мандрував у ту пору, звався Великим польським трактом. Орієнтовно, після 3 жовтня він виїхав до Житомира, де владнав необхідні справи і продовжив мандрувати у західному напрямку, аби відвідати Волинь. Ці землі давно вже цікавили його історією,  етнічною самобутністю і багатими традиціями народно-визвольних рухів.        

Шевченко чув про Волинь від М. Костомарова, зокрема, про її пам’ятні місця, в яких  той сам перед тим побував. До того ж, як дослідник історії України, Шевченко багато знав про славну старовину нашого краю. За порадою М. Костомарова Т. Шевченко притримувався певного маршруту: Корець, Острог, Дубно, Кременець, Почаїв. Про перебування Шевченка у цих містах засвідчують архівні документи, що збереглись.

      Деякі дослідники твердять, повертаючись з Почаєва проїжджав він і через село Пустоіванне, милувався річкою Пляшівкою. Край села побачив криницю, зачерпнув повні пригорщі дзвінкої води і пив її так, буцім з нею передавалась йому сила козацької вольниці. Тут і зрозумів, що мусить поглянути на Берестецькі поля, помолитись за полеглих. Згодом пишучи повість " Варнак"

     ( 1853-1854рр.) і згадуючи, мабуть, із поїздки 1846 року і Пустоіванне, скаже словами свого героя таке:" ...Милуюсь на прозорий ставок, увінчаний зеленим очеретом і греблею, обсадженою в два ряди старими вербами, що пустили свої віти в прозору воду. А нижче млин старий, як і її господар, при одному колесі, з лотками, що солодко шепочуться. На поверхні ставу плавають гуси й качки..."

     Як свідчать літературні джерела і народні перекази, шлях Кобзаря з Почаєва проліг до містечка Берестечка. Проте, прямих свідчень про відвідання Кобзарем поля Берестецької битви не збереглося. Дослідники по-різному подають деталі цієї частини подорожі, а то й узагалі заперечують факт перебування Т. Г. Шевченка в Берестечку та його околицях. Але, думається, Кобзар, добре знаючи трагедію українського народу, місцем якої в червні 1651 року стало поле під Берестечком, не міг покинути краю, не відвідавши цього місця, не вклонившись прахові відважних лицарів, похованих цією землею. Тим паче, що про поле Берестецької битви йому  розповідав, також М. Костомаров, який побував тут восени 1844  року.  Про Берестецьку битву Шевченко  знав з козацьких літописів, «Історії русів», «Запорожской старины», історіографічних праць Д. Бантиш-Каменського, М. Марковича та ін. Відомі йому також були народні перекази та пісні про цю трагічну подію. Міг чути поет про цю битву і на місці – від жителів сіл Пляшевої, Острова та ін.                                                                                                                                                                                                                                  

Берестечко – сумна сторінка історії українського народу. Саме тут в червні – липні 1651 року відбулася одна з найбільших битв національно-визвольної війни українського  народу 164 ... Читати далі »

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 860 | Додав: ya_nazik | Дата: 25.04.2014 | Коментарі (0)