Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 17:32
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » 2013 » Березень » 22 » «Із скарбниці мого роду»
17:39
«Із скарбниці мого роду»
     В публічно – шкільній бібліотеці с. Пустоіванне відбулася презентація музейної експозиції "Із скарбниці мого роду". Експозиція складається з трьох розділів: «Історія села Пустоіванне», «Славетні особистості». «Із скарбниці мого роду».
 
 
     На експозиції представлено багато предметів: вишивані рушники, серветки, тканий жіночий та чоловічий одяг минулого століття; старовинні речі народного вжитку. прядка і праник, дерев’яні рубель і качалка, гребені, горщики і глечики, макітри і полив'яні миски швидко займали свої місця в інтер'єрі справжньої української оселі ХІУ-ХІХ століття. Скриня наповнилася вишитими сорочками та фартухами, полотном. Тут також представлено конопляне прядиво.
 
 
    Сільський голова Процик Валентина Василівна привітала присутніх з цим святом, розповіла про те, що зав. бібліотекою Мацюк В.М. поставив собі за мету – створити музейну експозицію – зібрати, оформити, зберегти і надати своїм користувачам джерела та інформацію про рідний край, про відомих людей свого села, народознавчі промисли, якими займалися жителі нашої сільської ради.
    Вчитель історії Рудня -Почаївсьої ЗОШ І-ІІІ ступенів Лінник Володимир Михайлович розповів присутнім про історію села Пустоіваннє: "територія села була заселена ще в глибоку давнину землеробськими і скотарськими племенами. Свідченням цього є багато знайдених на околицях села пам’яток матеріальної культури ( кам'яні сокири, рубила, скребачки, наконечники стріл..." тощо.
    Ученко Софія Антонівна, ветеран педагогічної праці, в минулому вчителька української мови та літератури розповіла про перебування Т.Шевченка на Волині. "Повертаючись з Почаєва проїжджав він і через наше село Пустоіванне, милувався річкою Пляшівкою. Край села побачив криницю, зачерпнув повні пригорщі дзвінкої води і пив її так, буцім з нею передавалась йому сила козацької вольниці".
    Відома вишивальниця Хомич Валентина Петрівна, яка неодноразово представляла свої вироби в обласному святі «Мистецтво одного села», яке проходило в Рівненському краєзнавчому музеї /березень 2011р./, приймає активну участь у виставках народних умільців під час проведення районного фестивалю народної творчості «Надстирянська весна», представила свої роботи під час проведення презентації.
    Оформлено папки накопичувачі «Історія села Пустоіванне», «Майстри народної творчості Пустоіваннівської сільської ради», «Мистецтво одного села» /фотоматеріали з виставки народних умільців Пустоіваннівської сільської ради в краєзнавчому музеї м. Рівне/, представив і записав народний фольклор нашого краю зі слів старожилів «Пісні та колядки нашого краю».
    Змістовну роботу бібліотека проводить по пошуку і збору матеріалів про перебування на території нашого села Т. Шевченка / адже відомо, що він подорожуючи до Берестечка, зупинявся біля криниці напитися крижаної води/. В бібліотеці оформлено стенд «Видатні особистості», на якому представлено історичні відомості про Івана Богуна, Прохора Кічатого, Миколи Костомарова тощо.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 641 | Додав: ya_nazik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: