Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 23:15
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » Архів матеріалів
    26 травня на базі Іващуківського КДК відбувся районний фестиваль народного мистецтва «Надстирянська весна». У рамках фестивалю бібліотечними працівниками району підготовлена виставка виробів народних умільців району на якій представлено вироби 50-ти майстрів Радивилівщини. На виставці було представлено понад 130 творчих художніх виробів. Створені поетичною душею та майстерними руками вишиваний одяг, картини, рушники, серветки, ковані вироби, дикопаж, писанки, декоративні розписні панно, прикраси та картини з бісеру вражали відвідувачів неординарністю, елегантністю, високопрофесійним виконанням.
 
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 624 | Додав: ya_nazik | Дата: 28.05.2013 | Коментарі (0)

   
 
    23 травня 2013 року в приміщенні Радивилівської центральної районної бібліотеки відбулось відкриття і презентація історико – краєзнавчої експозиції «Радивилівщина – сузір’я відомих людей». Захід відкрила директор Радивилівської ЦСПШБ Людмила Войтишина, яка привітала присутніх з цією подією, відмітила, що створення експозицій в бібліотеках району вже стало традицією.
 
 
    Презентацію даної експозиції підготувала і провела завідуюча відділом обслуговування ЦРБ Р Лариса Рукінова. Перед відвідувачами постали портрети відомих діячів різних історичних епох. Це знакові постаті. Усі вони разом працювали на добробут нашого краю і його мешканців.
 
 
    Усього в експозиції зали майже сотня світлин відомих і невідомих людей, які творили історію нашого краю, а відтак і України. Це і історичні постаті, особи, які залишили по собі велику культурно – мистецьку спадщину, фотокартки людей, які побували на нашій святій землі, залишивши спогади про це в своїх записах, нотатках, творах та спогадах,Герої Радянського Союзу, які золотими літерами вписані в історію нашої малої Батьківщини, знані люди сучасності, в т. ч. обдаровані поети і письменники, митці та керівники бібліотечної галузі. Майже півроку тривали роботи по збору інформації про відомих людей краю.
    Ці люди очікували цього свята – повернення в історію, в експозицію, а відтак і до людей – своїх нащадків.
    З словами подяки виступили: поети Євген Гудима та Василь Ярмусь, колишня директор бібліотеки Ніна Лемешко та ін.
 
  
 
    По закінченні заходу провідний методист районної бібліотеки Валентина Копцюх призентувала бібліографічний довідник «Радивилівщина – сузір’я відомих людей».
 
 
    Тож завітайте до нас, відкрийте для себе відомих людей краю. Можливо, серед них ви найдете своїх предків, або дуже знайомих вам людей. З одного боку ви допоможете нам відкрити нові імена і сторінки історії краю і міста, а з іншого – пізнаєте своє коріння, свою історію.
    В заході прийняли участь представники районної влади, місцеві поети, бібліотечні працівники району, громадськість міста, ЗМІ, радіо тощо.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 770 | Додав: ya_nazik | Дата: 24.05.2013 | Коментарі (0)

    23 травня в приміщенні центральної районної бібліотеки відбувся семінар - практикум на тему: «Публічно-шкільні бібліотеки: нові підходи в організації роботи з користувачами». В рамкам семінару проведено презентацію музейної експозиції та рекомендаційного довідника ЦРБ «Радивилівщина: сузір’я відомих людей». Працівниками ЦРБ та РДБ надавались консультації та методичні поради, зокрема: «Використання Інтернет-ресурсів для ефективної інформаційної роботи бібліотек», «Інформаційні потреби користувачів краєзнавчих документів бібліотек системи», «Інформаційно-бібліографічне обслуговування користувачів: нові тенденції і проблеми», підготовлено та проведено огляд нових надходжень літератури до бібліотек системи за І квартал 2013 року та огляд матеріалів на допомогу профорієнтації випускників шкіл тощо.



   
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 560 | Додав: ya_nazik | Дата: 23.05.2013 | Коментарі (0)

    Рівненська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України видала збірку літературних творів «Струни серця». До неї увійшов творчий доробок спілчан. Збірка містить поезії і наших земляків - Євгена Гудими – педагога, громадського діяча, на слова якого написано гімн Радивилова, автора багатьох поетичних сценаріїв ряду районних і обласних свят та уродженки Радивилова, яка 28 років працює викладачем Березнівського агротехнічного ліцею – інтернату, кандидата філологічних наук, авторки поетичної збірки «Кардіограма любові» та інших книг Тетяни Марцинюк.
    Читальний зал Радивилівської центральної районної бібліотеки отримав один примірник даної збірки в подарунок від Євгена Гудими.
    Тож всіх, хто цікавиться творчістю місцевих поетів запрошуємо на зустріч з їхньою поезією.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 657 | Додав: ya_nazik | Дата: 23.05.2013 | Коментарі (0)

    Наша українська література має дуже довге коріння. Це не сотні років, а тисячі, хоча існувала вона раніше в вигляді усної народної творчості. Але все ж писемні доробки теж з’явились давненько і першим таким значним твором можна назвати «Повість врем’яних літ».
 
 
     З’явився даний літопис ще на початку XII століття і так як він був історіографією, літописом давніх часів, то заглиблювався ще далі. «Повість врем’яних літ» описує події XI століття й навіть ще глибші. Саме завдяки цьому творі ми знаємо в наш час історію багатьох визначних подій Київської Русі. Саме завдяки літопису «Повість врем’яних літ» ми можемо почути давню народну творчість, вірші, пісні предків, дізнатись що їх хвилювало і що робило щасливими. Це все ми взнаємо з рядків літопису, який, нажаль, не зберігся в оригінальному вигляді. Але все ж літопис переписувався і його більш новіші копії ми таки дістали в спадщину.
     Найдавніший «список», тобто перепис літопису, який зберігся по цей час, датований 1377 роком. Створений він був на основі перепису літопису 1305 р. завдяки старанням ченця Лаврентія, що й надало йому назви Лаврентіївський літопис. Далі були інші переписи, які вміщали старі, часткові, й нові дописи. А в 1846 році Україна побачила «Полное собрание литописей», що містило усі згадки, починаючи від збережених частин літопису «Повість врем’яних літ» і закінчуючи історичними довідками 1305 р. 
    Зараз найстаріший Лаврентіївський літопис, який дійшов до наших днів, можна побачити в Публічній бібліотеці Санкт-Петербургу.
    Кожен, хто цікавиться національною історією і її передачею і відтворенням у слові знає найдавнішу пам'ятку літератури «Повість минулих літ», яке є не лише джерелом історії Київської Русі, а й видатним літературним твором.
    Серед багатьох людей поширена така думка: Нестор — єдиний автор «Повісті врем’яних літ».
 
 
    Вона помилкова. Нестор звів в одне ціле різні літописи, створені його попередниками, творчо опрацював їх, збагатив своїм літописом, і з-під його невтомного пера вийшла цілісна й тематично завершена книга, яка не тільки дає уявлення про те, «звідки пішла Руська земля, і хто в ній найперший почав княжити (і з чого Руська земля такою стала)», а й читається як справді захоплюючий художній твір на теми нашої історії.
    «Повість минулих літ» була і залишається найвидатнішою пам'яткою слов'янської культури. Тому преподобного Нестора - літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.
    13 травня в читальному залі бібліотеки було проведено інформаційну годину по даній темі «Слово, якому 900 років».
    Шановні користувачі! Ви любите свій край, прагнете знати свою історію та людей, що її творять, використовуйте інформаційні ресурси нашої бібліотеки.
 
Віртуальні ресурси з даної теми:
 
ОНЛАЙН ЧИТАННЯ:
Інтернет-центр працює на Вас. Звертайтесь до сайту нашої бібліотеки:
http://radlib.at.ua
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1029 | Додав: ya_nazik | Дата: 14.05.2013 | Коментарі (0)

    Протягом квітня в бібліоінтернеті був проведений практикум для бібліотечних працівників району на тему «Рекламно-іміджева діяльність бібліотеки». Працівниками методичного відділу ЦРБ надавались теоретичні та практичні навики щодо формування іміджу бібліотеки, форм та видів бібліотечної реклами, правил і вимог її створення тощо. Бібліотечні працівники отримали методичні поради, як розробити свій стиль, створити позитивний образ, який має відрізняти бібліотеку від інших, як використовувати сучасні методи впливу на людину, щоб користувачі сприймали бібліотеку як заклад, що приносить незаперечну користь, а самого бібліотекаря - як незамінного помічника у пошуку будь-якої інформації.
    Провели майстер-клас по написанню ділових документів /прес-реліз, листи подяки, запрошення та інші/.
 
  
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 643 | Додав: ya_nazik | Дата: 14.05.2013 | Коментарі (0)

    Радивилівщина – регіон особливий. Тут живуть талановиті і небайдужі до рідного краю люди, які складають величезний науковий, інтелектуальний і культурний потенціал.
    Радивилівська центральна районна бібліотека підготувала історико - краєзнавчу експозицію «Радивилівщина – сузір’я відомих людей».
 
 
    Основною метою створення даної експозиції було бажання бібліотечних працівників познайомити жителів міста та району з визначними представниками нашого славетного регіону, котрі в різні історичні періоди прославили і продовжують славити нашу малу Батьківщину, примножуючи духовні та матеріальні багатства рідного краю.
    Експозиція знайомить з відомими людьми, уродженцями Радивилівщини, а також особистостями, які жили, працювали та перебували у місті та навколишніх селах.
Складається вона з 8 розділів:
1) Історичні постаті краю
2) Культурно – мистецька спадщина
3) Край у долях відомих людей
4) Імена героїв, вписані в історію району
5) Знані люди сучасності
6) Майстерня слова
7) Мистецькі грані
8) Вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи.
    Відомі люди – це гордість краю. Їх треба знати, про них треба розповідати. Тож запрошуємо всіх бажаючих на перегляд експозиції.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1232 | Додав: ya_nazik | Дата: 22.04.2013 | Коментарі (0)

    Великий піст наближається до логічного завершення — скоро настане світле свято Воскресіння Христового, і тоді, абсолютно всі: і ті, хто постив і ті, хто не дотримувався правил посту, відправляться до плити, щоб почати смажити, пекти, парити, фарбувати та розписувати яйця.
    Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки", бо писанка — найголовніший символ Великодня, Воскресіння, вічного життя.
    Виставку писанок «На писанці барви грають, самоцвітом розцвітають» організували працівники центральної районної бібліотеки в рамках районного заходу духовної музики, який пройшов в будинку культури.
    Кожна творча робота , представлена на виставці є унікальним твором мистецтва, що зачаровує своєю вишуканістю і неповторністю. На виставці були представлені роботи Богдани Бабак с. Срібне, Тетяни Савчук с. Сестрятин, Олександри Войтюк с. Добривода, колективні роботи учнів НВК школи №1 – гімназії та багатьох інших.
    Писанки – це неповторне багатство. Його треба берегти, як безцінний скарб! А ще нам слід пишатися ним перед усім світом.
 
 
  
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 584 | Додав: ya_nazik | Дата: 22.04.2013 | Коментарі (0)

    З давніх-давен скарбницею духовного багатства, що поєднує минуле, сучасне і майбутнє, є книга. А вчасно прочитана книга – величезна удача. Вона здатна змінити життя, бути кращим другом і наставником. Тож недарма в народі кажуть, що людина перестає мислити, коли перестає читати.
    В кожного з нас вдома є книги, які ми вже прочитали і можемо поділитись ними з іншими людьми, які захоплюються читанням. Здавалось би важко в наш час достукатись до людських сердець,та дуже приємно, що у нас в місті так багато небайдужих людей, які знаходять можливість відгукнутись на заклик про допомогу.
 
 
    Сьогодні в центральній районній бібліотеці з’явилося чимало різноманітних книг та періодичних видань, які нам подарували небайдужі читачі: Віталій Голуб, Меланія Скопіна, Наталія Дмитрук, В’ячеслав Ручкін, Ірина Тайструк, Валентина Олійник, Надія Баргилевич. Саме завдяки їм книгозбірня поповнилась історичною літературою, детективами, любовними романами, літературою про Велику Вітчизняну війну та класикою.
 
 
    Бібліотека щиро вдячна цим небайдужим людям.
    Якщо у Вас вдома є прочитані книги у хорошому стані - Ви можете подарувати їм друге життя, віддавши до бібліотеки, яка з вдячністю прийме літературу і книга ще багатьом читачам принесе задоволення.
    Згадайте відому мудрість - «Книга - найкращий подарунок» і зробіть свій власний дарунок радивилівчанам – подаруйте бібліотеці книгу. Не втомлюйтеся робити добро!
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 579 | Додав: ya_nazik | Дата: 05.04.2013 | Коментарі (0)

    Кожна нація сильна своїми талантами, та найобдарованіша молодь – лише в Україні. Це майбутній цвіт нації, інтелектуальна еліта, гордість, честь держави, її світовий авторитет. Багата на творчих людей і радивилівська земля. Тут живе молодь небайдужа до слова, небайдужа до життя, до творчості.
   Щоб вкотре відкрити творчо обдаровану молодь, її таланти, потяг до творчості та самовдосконалення в інтернет-залі центральної районної бібліотеки було проведено засідання арт-вітальні «Творча молодь Радивилівщини – наше майбутнє».
 
 
   В залі, де відбувалось засіданя, було розгорнуто експозицію художніх робіт Шуст Ірини, Білецької Ольги та Чекеренди Тетяни.
   Під час заходу, який проходив у невимушеній атмосфері  та з показом презентації, кожен з учасників зумів донести до слухачів свою любов до поетичного слова, української пісні, музики, художнього пензля, а ще – доброзичливість у серці і бажання творити.
   Свої почуття і переживання, вилиті у поетичні рядки, представили присутнім Катерина Герус, Оксана Нитка, Ярина Дейнека. Катя і Оксана – майбутні кухарі-кондитери, пишуть вірші для душі, люблять фотографувати, Яринка – грає на фортепіано, в минулому році вийшла з друку перша збірка її поезій «Вірні клавішам пальці».
   Зачарували серця присутніх ліричні пісні у виконанні талановитих Анни Левчук та Олени Лящук – активних учасниць КВК, незмінних ведучих концертних програм на шкільній та районній сценах.
   Музика збагачує світ кожного, хто її чує, барвами, емоціями, робить життя багатозвучним і кольоровим. Це розуміють і відчувають Іван Семеренко, Павло Дузінський, Вікторія Мартинюк і, напевно, саме тому вони захоплюються грою на гітарі, акордеоні, бандурі.
   Відповідальні, наполегливі, сумлінні, завжди готові прийти на допомогу іншим і, звичайно, талановиті – це все про них – безпосередніх учасників заходу. Зустріч принесла кожному з них насолоду від спілкування, легкий весняний настрій і відчуття того, що не гасне в душі кожного з нас – потяг до прекрасного, і тому вони ще довго спілкувались між собою, ділячись враженнями та планами на майбутнє.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 709 | Додав: ya_nazik | Дата: 27.03.2013 | Коментарі (0)

    26 березня 2013 року в районній бібліотеці для дітей в рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання відбулося літературно - музичне свято книги "Книга збирає друзів". Магістр Олександр Гуменюк та Принцеса Марійка Сербенюк привітали всіх присутніх із відкриттям Всеукраїнського тижня дитячого читання, під час якого діти приймають участь у різноманітних конкурсах, вікторинах, проходять знайомства з цікавими книгами.
 
 
А ведучі свята Катерина Мовчан та Анастасія Кощук розповідали що у кожного з нас є свої улюблені книги, адже одна книга дарує веселий настрій, інша розкриває таємниці Всесвіту. В цьому переконуєшся щоразу, коли мова заходить про книгу. Зі святом книги присутніх вітали учасники вокального гуртка районного будинку школяра /керівник Л.Сорока/, звучали пісні у виконанні Марійки Пацули, Валентини Ясиновської, Софії Лотовської. Також свої пісні виконувала Аня Бойко. Діти приймали участь в літературних іграх, відгадували загадки. Вірші читали Аня Мовчан, Софійка Сербенюк, Юрій Пришко, Інна Томашевська, Олександр Акімов, гумор читав Андрій Лущик.
 
 
    Цього року відомому казкаря Шарлю Перро виповнилося 365 років від дня народження, тож діти переглянули презентацію його творчості. Оформлено виставку вишитих картинок "Барвисто вишита благодать" Кощук Ірини, Кощук Анастасії та Сербенюк Марійки.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 889 | Додав: ya_nazik | Дата: 26.03.2013 | Коментарі (0)

     В публічно – шкільній бібліотеці с. Пустоіванне відбулася презентація музейної експозиції "Із скарбниці мого роду". Експозиція складається з трьох розділів: «Історія села Пустоіванне», «Славетні особистості». «Із скарбниці мого роду».
 
 
     На експозиції представлено багато предметів: вишивані рушники, серветки, тканий жіночий та чоловічий одяг минулого століття; старовинні речі народного вжитку. прядка і праник, дерев’яні рубель і качалка, гребені, горщики і глечики, макітри і полив'яні миски швидко займали свої місця в інтер'єрі справжньої української оселі ХІУ-ХІХ століття. Скриня наповнилася вишитими сорочками та фартухами, полотном. Тут також представлено конопляне прядиво.
 
 
    Сільський голова Процик Валентина Василівна привітала присутніх з цим святом, розповіла про те, що зав. бібліотекою Мацюк В.М. поставив собі за мету – створити музейну експозицію – зібрати, оформити, зберегти і надати своїм користувачам джерела та інформацію про рідний край, про відомих людей свого села, народознавчі промисли, якими займалися жителі нашої сільської ради.
    Вчитель історії Рудня -Почаївсьої ЗОШ І-ІІІ ступенів Лінник Володимир Михайлович розповів присутнім про історію села Пустоіваннє: "територія села була заселена ще в глибоку давнину землеробськими і скотарськими племенами. Свідченням цього є багато знайдених на околицях села пам’яток матеріальної культури ( кам'яні сокири, рубила, скребачки, наконечники стріл..." тощо.
    Ученко Софія Антонівна, ветеран педагогічної праці, в минулому вчителька української мови та літератури розповіла про перебування Т.Шевченка на Волині. "Повертаючись з Почаєва проїжджав він і через наше село Пустоіванне, милувався річкою Пляшівкою. Край села побачив криницю, зачерпнув повні пригорщі дзвінкої води і пив її так, буцім з нею передавалась йому сила козацької вольниці".
    Відома вишивальниця Хомич Валентина Петрівна, яка неодноразово представляла свої вироби в обласному святі «Мистецтво одного села», яке проходило в Рівненському краєзнавчому музеї /березень 2011р./, приймає активну участь у виставках народних умільців під час проведення районного фестивалю народної творчості «Надстирянська весна», представила свої роботи під час проведення презентації.
    Оформлено папки накопичувачі «Історія села Пустоіванне», «Майстри народної творчості Пустоіваннівської сільської ради», «Мистецтво одного села» /фотоматеріали з виставки народних умільців Пустоіваннівської сільської ради в краєзнавчому музеї м. Рівне/, представив і записав народний фольклор нашого краю зі слів старожилів «Пісні та колядки нашого краю».
    Змістовну роботу бібліотека проводить по пошуку і збору матеріалів про перебування на території нашого села Т. Шевченка / адже відомо, що він подорожуючи до Берестечка, зупинявся біля криниці напитися крижаної води/. В бібліотеці оформлено стенд «Видатні особистості», на якому представлено історичні відомості про Івана Богуна, Прохора Кічатого, Миколи Костомарова тощо.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 640 | Додав: ya_nazik | Дата: 22.03.2013 | Коментарі (0)

    Комп’ютерні курси для користувачів різних вікових категорій є однією з найцікавіших пропозицій Радивилівської центральної районної бібліотеки.
    Вже третій тиждень в інтернет- залі тривають навчання двох груп користувачів / одна із них – люди з обмеженими можливостями/ основам комп’ютерної грамотності та роботі в мережі Інтернет. На цих курсах слухачі вже ознайомилися з основами роботи на комп’ютері, вивчили основні текстові редактори, освоїли роботу в програмі WORD -2010.
 
  
 
    Велика увага приділяється застосуванню набутих теоретичних знань на практиці.
    Наразі курсанти знайомляться з етапами та тенденціями розвитку світової мережі Інтернет, знайомляться з інформаційним сервісом Інтернет. Згодом вони оволодіватимуть основи навігації засобами браузерів, опанують знання та навички роботи з Інтернет - ресурсами та послугами, створять власні електронні скриньки, ознайомляться з соціальними мережами та ін.
 
  
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 606 | Додав: ya_nazik | Дата: 20.03.2013 | Коментарі (0)

    З метою заохочення дітей до читання, виявлення читацьких уподобань, популяризації найкращої української та світової літератури в районній бібліотеці для дітей проводився конкурс "Найкращий читач України 2013 року".
   14 березня 2013 року під час проведення другого етапу конкурсу «Найкращий читач року - 2013» в районній бібліотеці для дітей між собою змагалися переможці першого етапу.
   Свято пройшло в теплій, дружній атмосфері, де крім конкурсантів, в залі були присутні їхні друзі та бібліотекарі публічно - шкільних бібліотек району. Діти представляли себе, свої уподобання, свою улюблену книгу.
   Це свято книги, і тих хто любить це нетлінне і вічне творіння людства. Книга - справжній маг, надійний друг. Бо саме книга зберігає в собі те, що накопичило людство за всі віки свого існування в різних областях знань.
   Виборювали звання найкращого учні 6 та 7 класів. Авторитетне журі вимогливо оцінювало презентацію улюблених книжок. Приємні враження залишилося у журі і від артистизму та проявленої креативності учасників. Серед кращих журі відзначило Притулу Юлію 7 клас /ПШБ с. Опарипси/, Хмару Павлу 7 клас /ПШБ с. Гранівка/, Сухан Діана 6 клас /ПШБ с. Іванівка/, Тарасюк Юліана 6 клас /НВК «гкола № 1 - гімназія».
   Переможцями другого етапу конкурсу «Найкращий читач України 2013 року» стали Сьомак Валентина 7 клас публічно – шкільна бібліотека Пляшева та Павлова Оксана 6 клас публічно – шкільна бібліотека с. Срібне.
 
  
 
   Ось вони, щасливі і усміхнені, окрилені радістю спілкування з книгою. Конкурс «Найкращий читач України» стає своєрідним святом читання і спілкування з бібліотекою.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 844 | Додав: ya_nazik | Дата: 19.03.2013 | Коментарі (0)

    Кожен народ має своїх геніїв і правдиві національні святині, довкола яких формується все його культурне і суспільно-політичне життя. Для України – це, безперечно, Тарас Григорович Шевченко, геніальна постать якого залишається символом нації, народу.
    На творах Кобзаря зростали, морально мужніли, духовно збагачувалися кращі українські письменники, поети, художники, музиканти. Завдяки йому міцніли світоглядні позиції Івана Франка, Лесі Українки, Павла Грабовського, Михайла Коцюбинського, шліфувалася поетична майстерність Максима Рильського, Павла Тичини, формувалася муза Миколи Лисенка, Степового, братів Майбороди.
    Ще за життя Тараса Шевченка почали створюватися пісні на його слова. З метою популяризації цих пісень, клуб «Надвечір’я» запросив жителів міста поринути в світ музичної шевченкіани. В ході заходу «Живи в мені! Ти спів святий Тараса…» велася мова про життєвий і творчий шлях Кобзаря, звучали уривки балад «Причинна», «Тополя», поеми «Гайдамаки» і численні пісні на слова геніального поета, такі як: «Реве та стогне Дніпр широкий», «Така її доля», «Плавай, плавай, лебедонько», «По діброві вітер віє», «Думи мої», «Зоре моя вечірняя», «Садок вишневий коло хати», «За байраком байрак», «Заповіт» та пісня - враження про перебування Тараса Шевченка на полі Берестецької битви «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле?».
    По закінченні заходу присутні ознайомилися з книжково – ілюстративною виставкою «На вічнім шляху до Шевченка».
 
  
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 595 | Додав: ya_nazik | Дата: 11.03.2013 | Коментарі (0)

   
    Радзивіли – один з найвідоміших, найчисленніших і найвпливовіших магнатських родів Великого князівства Литовського. Сконцентрувавши у своїх руках величезні багатства і владні прерогативи , представники цього роду, що складали правлячу еліту держави, визначали основні напрямки діяльності країни у ХV – XVIII століттях, а також шляхи європейської політики.
    Саме про цей непересічний рід видавництво «Балтія – друк» підготувало книгу «Князі Радзівіли». ЇЇ присвячено найвідомішій та найчисленнішій родині Великого князівства Литовського, що своєю матеріальною і духовною спадщиною об'єднала три братні народи.
    Цю книгу неможливо назвати просто книжкою, це великий проект, над яким працювали найкращі історики відповідних тем трьох країн - України, Литви та Білорусі.
 

  
 
    Видання складається з трьох книг: Радзивіли в Україні, Радзивіли в Білорусі, Радзивіли у Литві. Також книга містить дослідження вкладу роду Радзівілів в історію та культуру цих держав, а також сучасні інтерв’ю двох нащадків Радзивілів, які живуть у Варшаві Матея і Миколая Радзівілів.
    Робота над книжкою тривала понад три роки. Ілюстративну базу видання складають майже 600 зображень - унікальні документи і фото музейних збірок та архівів міста Луцька, а також Литовського й Білоруського національних музеїв.
    Ознайомитися з унікальним виданням «Князі Радзівіли» можна у читальному залі центральної районної бібліотеки.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 701 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.03.2013 | Коментарі (0)

    З творчими людьми завжди приємно знайомитися, з ними цікаво спілкуватися, бо відразу відчуваєш неординарність та глибину їх думок. Це люди зі своїм особистим, не схожим на інших внутрішнім світом, а такого, на жаль, так не вистачає в нинішньому суспільстві.
 
 
    Тож знайомтеся - чудова молода поетеса Світлана Скруха, яка проживає у мальовничому селі Пляшева, що на нашій Радивиліській землі. Світлана – людина, сповнена життєвої наснаги та мудрості. Про таких в народі кажуть: непересічна особистість. У неї особливий погляд на життя, а без цього, погодьтеся, не можна написати жодного вірша, не те що стільки, скільки їх у доробку Світлани. І водночас вона має чудову рису, яку не часто зустрінеш у нашій буденності. Вона може розповісти про себе і про свою творчість так, що відразу, якщо і не захочеться творити самому, то зацікавишся неодмінно поетичному ремеслу.
    Радивилівчани вже знайомилися з поезіями Світлани Скрухи, яка часто друкувалася на сторінках районної газети «Прапор перемоги» та обласній періодиці. В 2007 році в світ вперше вилетіла її поетична ластівка – літературно-художня збірка «Під містечком Берестечком», а в 2010 році – збірка поезій «Хліб і сіль землі».
 
        Скруха С. Під містечком Берестечком : 300-річчю Берестецької битви присвячується / С. Скруха. – Рівне, 2011. – 56 с.    
   Книга Світлани Скрухи «Під містечком Берестечком» розповідає про визначну подію періоду Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького — Берестецьку битву 1651 року. Глибоким ліризмом, почуттям гордості за своїх предків і переживанням за майбутню долю України сповнені поетичні твори авторки. Козацька дотепність і красномовство, соковитий народний гумор запорозького послання розбудять і оживлять в уяві читача козацькі образи, піднімуть настрій, пробудять у нього гордість за належність до славного козацького роду.
    
 
 
 
 
 
 
 
    Скруха С. Хліб і сіль землі/ С. Скруха.- Рівне, 2010.- 188 с.
    До поетичної збірки увійшли твори, які стали своєрідними віршами – щоденниками молодої авторки. Глибока лірика поетеси торкається найтонших струн душі, сповнена переживань за долю України і рідного народу, вона не залишить байдужими щирих патріотів та шанувальників поетичного слова.
    А ще Світлана Скруха – автор багатьох пісенних творів, які виконуються шкільними ансамблями та аматорськими колективами. Та й сама має чудовий мелодійний голос, який звучить ніжним дзвіночком.
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    Скруха С., Мізерний А. «Під містечком Берестечком»[Електронний ресурс]:фото – аудіо збірка.- Рівне,2012.
    У фото- аудіодиску поетеси, наукового співробітника НІМЗ «Поле Берестецької битви» Світлани Скрухи та фотохудожника Анатолія Мізерного розповідається про визначну подію періоду Національно – визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького Берестецьку битву 1651 року та Національний історико – меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви» меморіальний комплекс козацької слави України, який знаходиться у селі Пляшева Рівненської області. Даний диск є своєрідною поетичною екскурсією славними та героїчними сторінками козацької історії.
   
 
 
 
 
    Поетеса любязно подарувала свої збірки і диск центральній районній бібліотеці.  
    Тож запрошуємо всіх на зустріч з поезією нашої землячки, молодої поетеси Світлани Скрухи. 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 694 | Додав: ya_nazik | Дата: 27.02.2013 | Коментарі (0)

   
 
    Протягом лютого місяця в приміщені бібліоінтернету центральної районної бібліотеки відбувся практикум бібліотечних працівників на тему: «Методика узагальнення досвіду роботи в бібліотеці». В ході навчання бібліотечні працівники отримали теоретичні та практичні навики, щодо написання досвідів роботи бібліотек. Ознайомилися з умовами обласного фестивалю-конкурсу інноваційного досвіду «Бібліофест». Переглянули слайдові презентації другого обласного фестивалю-конкурсу інноваційного досвіду серед бібліотек Рівненщини. Закріпили отримані знання на практичному занятті, написавши власні досвіди роботи.
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 812 | Додав: ya_nazik | Дата: 20.02.2013 | Коментарі (0)

   
    В публічно-шкільні бібліотеки району в 2013 році надійшов журнал "СонцеСад", для тих, хто любить землю, в якому надрукований каталог на придбання насіння квітів, овочів та різноманітних саджанців.
    СонцеСад це: найсвіжіші матеріали садівництва і городництва, інтерв'ю і статті з провідними агрономами, вченими, травниками і фітотерапевтами, найновіші і найцікавіші сорти садових і городніх культур та квітів, широкий асортимент плодових, ягідних, декоративних культур, які можна замовити за доступними цінами.   
    До вашої уваги цікаві статті та широкий асортимент насіння квітів, овочевих культур, лікарських та пряно-ароматичних рослин, екзотичні трав'яні чаї, різноманітні сорти кави. В журналі є рубрика "Запитуйте - відповідаємо", де на запитання читачів дають відповіді відповідні фахівці.
    Також в ньому розміщені цікаві поради по догляду за рослинами, методи боротьби з шкідниками городів і садів, агротехніка вирощування слив, персиків, нектарин і ін., поради фітотерапевта Н. Земної.
    Так на I квартал 2013 року в публічно-шкільні бібліотеки району надійшло два комплекти журналу СонцеСад №1 січень-березень 2013 рік та №4 жовтень-грудень 2012 року з якими ви зможете ознайомитись в кожній бібліотеці нашого району.
    Тож запрошуємо вас у наші книгозбірні ознайомитись з журналами і замовити все, що вам необхідно для ваших присадибних ділянок.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1495 | Додав: ya_nazik | Дата: 20.02.2013 | Коментарі (0)

    10 лютого у Інтернет-центрі центральної районної бібліотеки проведено годину спілкування «Соціальні мережі: механізм впливу на молодь» в рамках проведення Міжнародного дня безпечного Інтернету, який відзначається у другий вівторок лютого.
 
 
    День безпечного Інтернету в 2004 році організацією Insafe (Європейською мережею безпечного Інтернету), бо питання інформаційної безпеки виявилися актуальними для різних країн світу. В тому, щоб зробити Інтернет чистішим і безпечнішим, без хакерів, терористів, спаму зацікавлений будь-який інтернет-користувач. Сьогодні електронною павутиною користується кожен п'ятий українець.
 
 
    Провідний бібліотекар юнацького абонементу Надорожна О.М. ознайомила користувачів бібліотеки – учнів Радивилівського професійного ліцею з правилами безпеки в Інтернеті, розповіла про скриті та відкриті загрози Інтеренту, про небезпеку в соціальних мережах. Для користувачів був підготовлений буклет «Основні «заповіді» мережевої моралі». Присутні подивились відео про безпеку в Інтернеті.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 729 | Додав: ya_nazik | Дата: 11.02.2013 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 20 21 22 23 24 ... 26 27 »