Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 20:49
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » Архів матеріалів

           У Ситненській ЗОШ для учнів 9-11 класів під назвою «Жінки у житті Тараса Шевченка»  відбулася  літературна година».  Ліричний настрій у присутніх  створила пісня на слова письменника  «Така її доля…», якою розпочався захід. Про відомі  і маловідомі сторінки життя Т.Шевченка, про долі жінок, які зустрілися  на його життєвому шляху, розповіла бібліотекар місцевої бібліотеки Юлія Семеренко.

У виконанні учениць школи Марії Орищиної, Вікторії Стохальської, Катерини Бречко, Анжели Стародуб, Віоли Кот, вдягнених у вишиті українські сорочки, прозвучали поетичні твори Шевченка.

             Учасники заходу з великим інтересом переглянули  літературу, представлену на книжково-ілюстративній виставці «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь віки».

   
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 481 | Додав: ya_nazik | Дата: 13.02.2014 | Коментарі (0)

          З метою популяризації літератури  про життя і творчість Т.Шевченка в публічно-шкільній бібліотеці с.Хотин організовано книжково-ілюстративну виставку під назвою «Великий син українського народу».

  

«Він був поетом волі в час неволі,
Поетом доброти в засиллі зла.
Була у нього надзвичайна доля,
Та доля Україною була…»
 

            Ці слова стали цитатою до виставки, яка складається  з  розділів:  «Великий син українського народу», «Кобзар» - невичерпна книга на віки!». Біля книжкової виставки проведено перегляд  літератури  «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», лейтмотивом якого є твердження: Шевченко - невичерпний і нескінченний, у ньому наша історія, реальність, Україна - це Шевченко, Шевченко - це Україна.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 510 | Додав: ya_nazik | Дата: 12.02.2014 | Коментарі (0)

Завідувачем публічно-шкільної бібліотеки с.Пустоіванне Василем Мацюком у Рудня-Почаївській НВК ЗОШ І-ІІІ ст. проведено літературну годину «Шевченкове слово в віках не старіє», в програмі якої огляд життєвого і творчого шляху  письменника, декламування учнями школи – активними користувачами бібліотеки поезії Шевченка та літературна вікторина «Древо життя і творчості Т.Шевченка». 

  

Наприкінці заходу екскурсовод  Стрільчук Аліна - учениця школи  під час екскурсії в шкільному краєзнавчому музеї ознайомила учасників заходу з тематичними експозиціями «Шевченко і наш край», «Вшанування Т.Шевченка на Рівненщині».

   

Участь у заході взяли вчителі школи – заступник директора з навчально-виховної роботи Софія Хоружа та вчитель історії Володимир Ліник.


Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 424 | Додав: ya_nazik | Дата: 12.02.2014 | Коментарі (0)

У публічно-шкільній  бібліотеці  с.Михайлівка проводиться цикл заходів з нагоди  200-річчя від дня народження Т. Шевченка.  Зокрема,  11 лютого з учнями 4-го класу було проведено літературний урок  «Поезія, що стала піснею», в рамках якої  - ознайомлення з його ліричними творами , перегляд презентації  про життя і творчість письменника та  віртуальна подорож «Пам’ятники Т.Шевченку».

Непідробний інтерес  школярів  привернув старенький, пошарпаний «Кобзар»,  представлений на  книжково-ілюстративній  виставці у бібліотеці.

   $IMAGE2$

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 455 | Додав: ya_nazik | Дата: 11.02.2014 | Коментарі (0)

У наші дні , коли друковане слово відіграє величезну роль в житті людей,
з особливою вдячністю згадуємо імена творців стародруків,першопрохідників друкарської справи: основоположників друкарства східних слов’ян Швайпольта Фіоля, Франциска Скорини, Петра Мстиславця.
         Для розвитку української культури виняткове значення мала видавнича
діяльність Івана Федорова - засновника друкарства на Україні.
Саме про нього - першодрукаря, друкаря книг, не бачених в Росії і на Україні йшла мова під час інформаційного години «Перші кроки великого винаходу», яка пройшла 9 лютого в читальному залі бібліотеки.

         Ведуча заходу Лариса Рукінова розповіла про історію виходу першої у Львові книги І. Федорова «Апостол».  Львівський «Апостол» – надзвичайно дбайливо складена та майстерно оформлена книга на 264 сторінки. Порівняно з московським «Апостолом» львівська книга мала ряд нововведень, зокрема вирізьблені додаткові сторінкові гравюри із зображенням євангеліста Луки, орнаментальним знаком герба Львова та друкарським знаком – гербом самого першодрукаря. У львівському «Апостолі» вміщено широку й докладну післямову. Львівського «Апостола» було виготовлено близько 1000 примірників, з яких до сьогодні в різних книгосховищах Росії, Польщі, Болгарії, США та інших країн світу збереглося тільки 85.

Оцінюючи значення події, відомий український учений і громадський діяч Іван Огієнко зазначав: "В українській культурі це пам'ятка величезної ваги як перший друк на українській землі. Він мав в історії українського друкарства великі наслідки, бо його наслідували дальші покоління друкарів, а федоровичівські книжкові окраси два століття жили в Україні".

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1505 | Додав: ya_nazik | Дата: 10.02.2014 | Коментарі (0)


    У кожної людини є національна святиня, з якою вона часто звіряє своє життя, яка стає мірилом її дум і помислів. Таким для нас є життя і творчість      Т. Г. Шевченка.

   У Дружбівській ПШБ проведено літературну подорож «Волинськими дорогами Т. Г. Шевченка».

    За завданням Археологічної комісії восени 1846 року  Тарас Григорович побував у Корці, Острозі, Дубні, Вербі, Кременці, Почаєві. Він збирав відомості про народні перекази, розповіді про кургани, прекрасні памятники давнини, а також побував в Почаєвській лаврі, щоб зробити замальовки.  Вважається, що тоді ж Тарас Григорович не міг не скористатися нагодою  оглянути поле Берестецької битви. Від вражень про  відвідини  поля через два роки був написаний в 1948 році на Кос – Аралі  вірш «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле?..» 

     Шевченко завжди і скрізь із нами: він говорить, він наказує. Память про геніального поета і художника ніколи не вмре в наших серцях. Його твори житимуть вічно.

     В бібліотеці було показано презентацію  слайдів: «Поет, мислитель, революціонер в світлинах і репродукціях картин» - підготовлену методистом  центральної районної бібліотеки Копцюх В. М.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 494 | Додав: ya_nazik | Дата: 06.02.2014 | Коментарі (0)

    

    4 лютого для учнів 3-го класу був проведений підсумковий урок читання за розділом "Шевченкове слово". У класі була оформлено книжкова виставка відомого Кобзаря, класовод підготувала ілюстрації до творчості Т.Шевченка, учні продемонстрували власні малюнки.
    Свій урок учні продовжили у бібліотеці. Класовод Кощук Леся Володимирівна підготувала електронну презентацію "Життя, як спалах у пітьмі..."під час якої учні ознайомилися з життєвим і творчим шляхом Тараса. Тетяна Калашнікова декламувала вірш Т.Шевченка, дітки також мали змогу прослухати пісні творів Шевченка, покладених на музику. 
    Бібліотекар ознайомила учнів з книжково-ілюстративною виставкою, присвяченої 200-річчю від дня народження Т.Шевченка,провела презентацію талант-території творчих робіт " Твої вірші, як хліб насущний, потрібний у будні і свята", де учасники літературної студії "Проба пера" підготували власні вірші.
    Не менш цікавою була зустріч з стареньким "Кобзарем", який дістався бібліотеці від старожилів нашого села.

  

  
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 502 | Додав: ya_nazik | Дата: 05.02.2014 | Коментарі (0)

       
   З метою популяризації творів про життя і творчість видатного письменника України в Михайлівській публічно-шкільній бібліотеці організовано книжково – ілюстративну виставку «Палахкотить, як свічка,праведна душа Кобзаря».Виставка складається із трьох розділів: «Одержимий прагненням правди", «Великий! Поет, пророк, людина», «І полинуло мудре Тарасове слово...». 
   Біля книжкової виставки проведено перегляд літератури з учнями 5-го та 7-го класів.
   Бібліотекар підготувала та провела електронну презентацію " Сторінки життя Тараса Шевченка" 

   
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 450 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.02.2014 | Коментарі (0)


В похилій хаті край села

 Над ставом чистим і прозорим

 Життя Тарасику дала

 Кріпачка – мати, вбита горем

 

Кожен народ має своїх геніїв і пророків. З поміж них, аж до Небес, здіймається велична постать Тараса Григоровича Шевченка, який за словами Івана Франка «став велетнем у царстві Духа»

 

  9 березня 2014 року минає 200 років від дня народження Великого українського поета, а рік 2014 - проголошений Указом Президента України - роком Тараса Шевченка.

  З метою популяризації творів про життя і творчість видатного письменника України в Теслугівській публічно-шкільній бібліотеці організовано  книжково ілюстративну виставку «Струни Кобзаревого серця». Виставка складається із трьох розділів: «У ... Читати далі »

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 573 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.02.2014 | Коментарі (0)

Тарас Григорович Шевченко – найвеличніша постать в історії українського народу. Багатою є його натхненна, світового значення літературна спадщина. І сьогодні не може не вражати велич його творчості. Усього себе віддав він кращій долі трудящих, іх світлому майбутньому. Навіки залишиться геніальний поет та незламний революціонер у народній памяті.

            Незабаром  ми будемо відзначати 200-літній ювілей славетного генія нашого часу, і напередодні цього урочистого свята у бібліотеці  шкільного відділу№1 НВК»Школа№1-гімназія» організовано розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Кобзарева пісня не вмирає», оглянувши яку,читачі бібліотеки можуть ознайомитись як з видатними творами поета, так із літературою,виданою в 2013 році,у якій вміщені матеріали про життя і творчість поета, його художню спадщину.

  

                Також  у нашій бібліотеці з нагоди знаменної дати розміщена виставка малюнків до улюблених творів Т.Шевченка – «Творчість, осяяна теплом!», за участі читачів - учнів  молодших класів.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 522 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.02.2014 | Коментарі (0)

      4 лютого в приміщенні центральної районної бібліотеки відбувся черговий практикум для бібліотечних працівників району на тему: «Організація інформаційних ресурсів на електронних та паперових носіях. Створення власних електронних ресурсів».  Під час навчання працівники методичного відділу ЦРБ надали ряд консультацій та методичних порад, зокрема  «Діяльність публічно-шкільної бібліотеки з питань організації ресурсів на електронних носіях», «Використання ресурсу Інтернет з метою інформаційного забезпечення навчально-виховного процесу»,  «Оцифрування» як сучасна технологія зберігання книжкових пам’яток у бібліотеці. Як оцифровувати історію», переглянули в YouTube вебінар Рівненської  державної обласної бібліотеки «Краєзнавчі ББД з прикріпленням повних текстів документів рік потому». На практичних заняттях бібліотечні працівники ПШБ здобули навики, щодо  оцифрування та прикріплення в програмі АБІС ІРБІС повних текстів документів краєзнавчого змісту, навчились формувати тематичні папки на допомогу навчально-виховному процесу з мережі Інтернет.

  
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 457 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.02.2014 | Коментарі (0)

      Всім, хто любить читати, багато знати, змагатись та перемагати поспішаємо повідомити  що 28 січня стартував Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Найкращий читач України - 2014». 

 Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія-2014» – це чудова нагода виграти подорож до Львова на Міжнародний дитячий фестиваль у травні, відвідати безліч цікавих подій і знайти нових друзів з усієї країни.

          Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія» проводиться з 2002 року.  Конкурс «Книгоманія-2014» є відкритим і проводиться як творче змагання дітей в усіх регіонах України.

       Участь можуть брати усі охочі учні 6, 7, 8 класів.

 Головною метою конкурсу є заохочення дітей до систематичного читання художньої літератури, а також підвищення соціального значення бібліотек.

Під час Конкурсу учасники читають книжки і нотують прочитане у спеціальних щоденниках. Переможцями стають діти, які зможуть цікаво і грунтовно переказати і проаналізувати зміст прочитаних книг. 

Вищі бали отримують діти, які прочитали більше книжок поза шкільною програмою та книжки сучасних українських і зарубіжних авторів.

Конкурс проводиться в три етапи:

1-й етап (28 січня – 28 лютого) проводиться в дитячих і/або в сільських бібліотеках.

2-й етап (1 березня – 23 березня) міський/районний.

3-й етап (24-30 березня) обласний.

 

    Переможці 1 і 2 етапів здобувають звання відповідно «Найкращий читач бібліотеки» і «Найкращий читач району/міста». Переможці 3 етапу отримують звання «Найкращий читач України» і головний приз – поїздку до Львова на Фестиваль дитячого читання «Книгоманія», котрий є складовою Міжнародного дитячого фестивалю. Під час фестивалю Книгоманія переможці конкурсу мають насичену програму зустрічей з письменниками, видавцями, конкурсів, квестів та інших розваг.

Організатори Конкурсу: Громадська організація «Форум видавців» (ініціатор), Національн ... Читати далі »

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 656 | Додав: ya_nazik | Дата: 31.01.2014 | Коментарі (0)


Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека пропонує усім, хто має читацький квиток бібліотеки на 2014 рік скористатися послугою електронної доставки документів та замовити за допомогою онлайн-форми на свою електронну поштову скриньку статті з державного бюлетеня "Вісник державних закупівель". Статті надходитимуть у форматі сканованої копії, що у роздрукованому вигляді буде рівноцінною ксерокопії документа.


Здійснити замовлення можна тут.

            Якщо Ви не маєте дійсного читацького квитка, зверніться до працівника Вашої районної бібліотеки і він здійснить замовлення, використовуючи власний.
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 503 | Додав: ya_nazik | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Протягом 2014 року ми  відзначатимемо 200-річчя з дня народження славетного сина України – великого поета і художника Тараса Григоровича Шевченка.

Пошана і вдячність наповнює серця усього людства, бо Тарас Григорович – не тільки співець України, він поет на всі часи, на всі віки для всіх людей на землі. 
            З метою популяризації творів про життя і творчість видатного письменника України в Радивилівській  районній бібліотеці для дітей організовано  книжково– ілюстративну виставку «Живий у правді віковій». Виставка складається із трьох розділів: «У тій хатині край села…», «Гармонія пензля і слова», «Нас об’єднає дух Тараса». Доповненням до виставки  є дитячі малюнки до творів Кобзаря «Іду з дитинства до Тараса».

 

Його безсмертні твори навчають нас мудрості, любові до Батьківщини, до материнської мови,  навчають нас бути справедливими, гуманними, працьовитими. І   хочеться вірити, що на нашому шляху завжди буде Тарасова мудрість і Тарасове невмируще слово!

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 430 | Додав: ya_nazik | Дата: 30.01.2014 | Коментарі (0)

Шановні жителі Радивилівщини, активні користувачі центральної районної бібліотеки!

Запрошуємо вас взяти участь в визначенні кращої книги Рівненщини 2013 року. У конкурсному відборі беруть участь книги місцевих авторів, які  вийшли друком протягом останніх 5 років  у наступних номінаціях: прозове видання, поетична збірка, історико – краєзнавче видання, довідкове видання, документальне видання чи мемуари.

Якщо ви маєте бажання взяти участь у виявлення кращих видань місцевих авторів, в т. ч. і Радивилівських, вам необхідно навідатись в нашу бібліотеку, або будь – яку бібліотеку системи  не пізніше 20 лютого і заповнити анкету або проголосувати по ссилкі    Краща книга Рівненщини .

           Ваша думка надзвичайно важлива, ваш голос буде врахований.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 465 | Додав: ya_nazik | Дата: 29.01.2014 | Коментарі (0)

     28 cічня працівники центральної районної бібліотеки та районної дитячої бібліотеки прийняли участь в обласному вебінарі на тему «SMM для бібліотек". Колеги з РДО бібліотеки надали професійні консультації щодо роботи бібліотек в соціальних мережах, а бібліотекарі з інших районів області продемонстрували досвіди роботи по даному напрямку.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 498 | Додав: ya_nazik | Дата: 28.01.2014 | Коментарі (0)


Масове знищення фашистською Німеччиною євреїв і циган стало одним з найстрашніших уроків історії. Напередодні Міжнародного дня памяті жертв голокосту в читальному залі бібліотеки пройшла історична година «Трагічні моменти голокосту».

        Захід розпочався хвилиною мовчання та запаленням свічки в память за мирними  жителями,  розстріляними  та замученими в концтаборах, тюрмах та гетто.

        Ведуча заходу Л. Рукінова вела мову про переслідування і масове знищення євреїв у Німеччині під час Другої світової війни, систематичне переслідування і знищення європейських євреїв нацистською Німеччиною, зупинилась на декількох характерних рисах голокосту, методах знищення людей.

       Присутні засудили знищення мільйонів мирних життів і наголосили  на недопущенні повтору тих жахітливих подій. Захід закінчився переглядом відеофільму «Концлагеря. Дорога в ад».

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 556 | Додав: ya_nazik | Дата: 27.01.2014 | Коментарі (0)

Кобзарю! Знов до тебе я приходжу, 
бо ти для мене совість і закон ... 
Кобзарю мій! Поете мій високий!
А як же ти поезії писав? –
„Я не писав. Я плакав і сміявся. 
Благословив і проклинав 
Сказати правду, мало турбувався, 
як я при цьому збоку виглядав".

Ліна Костенко

   В Козинській публічно-шкільній бібліотеці відбулася  літературна година  «Єднаймо душі словом» з учнями восьмих класівОгляд творчості Т.Г.Шевченка зробила вчитель української мови і літератури Козинського НВК «Школа-колегіум» Кундеус Мирослава Анатоліївна.

   Кондрась Ігор,  Станіславчук Ярослав,  Мулик Софія, Антонюк Мирослава читали вірші поета: уривок з поеми «Причинна», «Заповіт», «Мені тринадцятий минало..», а також  «Молитву»  Д.Павличка, «До мене сьогодні всміхнувся Шевченко» Л. Храпливої.  Провідний бібліотекар Краплич Оксана Андріївна зробила бібліографічний огляд літератури біля книжково-ілюстративної виставки  «Хай дух Шевченка обєднає нас».

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 508 | Додав: ya_nazik | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

Неперевершений світоч української культури, геніальний поет, художник, мислитель Тарас Григорович Шевченко відомий в історії України як непохитний борець за її державну незалежність та політичну самостійність, за повне визволення українського народу від національного й соціального гноблення. Його твори, пройняті демократичними ідеями, набули популярності серед громадськості та широких народних мас. Тарас Шевченко піднісся до вершин людського духу, до вершин вселюдської любові, бо був найбільшим патріотом України, заповідав нам любити свій народ, плекати свою культуру.

9 березня 2014 року минає 200 років від дня народження великого українського поета, а рік 2014 - проголошений Указом Президента України - роком Тараса Шевченка.

З метою популяризації його творів та відзначення ювілейної річниці в Радивилівській центральній районній бібліотеці підготовлено книжково – ілюстративну виставку «Знать од Бога і голос той, і ті слова».

Виставка складається із 3 розділів: «Історія його життя – частинка історії України», «Слово Тараса – наша зброя й окраса», «Кобзар – невичерпна книга навіки!».

Від Бога його Слово, а тому Слово його сильне, Слово його вічне. Всеукраїнське і вселюдське. Для нас і для прийдешніх поколінь. Книжково – ілюстративна виставка оформлена в читальному залі бібліотеки. Тож запрошуємо всіх до її перегляду! 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 528 | Додав: ya_nazik | Дата: 23.01.2014 | Коментарі (0)

   
      В Михайлівській ПШБ 21 січня для учнів 2-го класу була проведена віртуальна подорож "Пам'ятники Т.Г.Шевченку".Учні дізналися, що таких пам'ятників у світі налічується 1100. Класовод Гудима І.А. підготувала також електронну презентацію про видатного українського митця.

  
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 592 | Додав: ya_nazik | Дата: 21.01.2014 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 17 18 19 20 21 ... 26 27 »