Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 19.04.2024, 09:35
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » Архів матеріалів

      Тваринництво є важливою галуззю національної економіки. Його відносять до другого надзвичайно важливого напряму сільського господарства, завданням якого є розведення сільськогосподарських тварин для виробництва продукції. Продукція тваринництва призначається, як продукти харчування людей (м'ясо, молоко та молочні продукти, яйця тощо) та як сировина для харчової та легкої промисловості.

     Протягом листопада місяця в читальному залі центральної районної бібліотеки діє пересувна книжкова виставка з фондів Рівненської  обласної універсальної наукової бібліотеки «Відродження тваринництва – важливий резерв поліпшення харчування населення».

    Виставка складається з 3 розділів:

          1 розділ – Розвиток тваринництва та племінної справи в Україні

         2 розділ – Сучасні технології виробництва м’ясних продуктів

         3 розділ – Безпека харчових продуктів тваринного походження.

         На виставці представлені понад 40 книг та актуальні статті з періодичних та інтернет – видань.

    Тож запрошуємо працівників сільгосппідприємств і всіх зацікавлених осіб відвідати нашу книгозбірню та ознайомитись з даною виставкою.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 507 | Додав: ya_nazik | Дата: 11.11.2014 | Коментарі (0)

         Клуб «Надвечір’я» взяв активну участь в святкуванні Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва. Крім того, що отримав грамоту Радивилівського районного відділу культури та туризму за вагомий внесок в розвиток культури району, ще подарував присутнім святковий концерт.

   

 

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 667 | Додав: ya_nazik | Дата: 10.11.2014 | Коментарі (0)

     На землі є багато див, створених природою і зроблених руками людини. І серед них найбільше диво – книжка.

     Виховувати у дітей любов до книжки; викликати інтерес до читання; розкрити значення книги в житті людини; виховувати дбайливе ставлення до книги – саме таку мету поставили перед собою бібліотекарі НВК «Школа № 2 – ліцей», проводячи літературне свято «Казкова країна» (Посвята в читачі) для чотирьох перших класів школи. З вступним словом виступила я, автор цих рядків. У «Книжкову країну» повели дітей учні 5-го А класу (кл.кер. Голота М.В., вчитель музики Мулик Н.І.) перевтілившись у казкових героїв. Королева книг (Кулик А.) представила своїх «підданих» - Попелюшку (Семенюк А.), Червону шапочку (Ковльчук І.), Буратіно (Коваль О.), Бабу-Ягу (Гаврилюк А.), Листоношу (Галич М.), Лікаря Айболить (Довгаль О.), Книжечку (Пак М.), Хлопчика (Черняк В.), читців і книголюбів.

   

      Під час свята виконувались пісні, проводились вікторини, конкурси, ігри. Книголюби розповіли про правила поводження з книгою. Усім першокласникам учасники свята почепили емблеми книголюба, що означало, що вони прийняті у сім’ю читачів нашої шкільної бібліотеки. Закінчилося свято, та не закінчилася дружба з книгою. Хай книги входять у кожен дім. Шануймо і бережімо їх.

    

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 653 | Додав: ya_nazik | Дата: 04.11.2014 | Коментарі (0)

В кінці жовтня на базі публічно-шкільної бібліотеки с.Михайлівка відбувся семінар-практикум бібліотечних працівників на тему: «Креативність підходів у просуванні читання молоді засобами бібліотеки».

             Про бібліотечну галузь району, завдання і перспективи, платну  діяльність  за 9 місяців ц.р. говорила директор ЦС ПШБ Л. Войтишина. 

             В семінарі взяли участь секретар сільської ради Л.Житкова та вчителі місцевої школи І.Порученко, І.Гудима, які розповіли про співпрацю сільської громади і школи з бібліотекою, підкресливши місце та роль бібліотеки у  розвитку інноваційних процесів.

             Бібліотекар публічно-шкільної бібліотеки Т.Невинна учасникам семінару презентувала діяльність публічно-шкільної бібліотеки під назвою «Бібліотека вчора, сьогодні, завтра» і провела майстер-клас проведення засідання клубу - літературну вітальню «Як довго ждали ми своєї волі слова».      

       

            Провідний бібліотекар ЦРБ О.Надорожна  представила увазі учасників семінару досвід роботи «Адаптація молоді з неблагополучних сімей в сучасному суспільстві», з яким взяла участь в обласному фестивалі-конкурсі «Бібліофест» в новому форматі».

            Зав. методичного відділу ЦРБ В.Копцюх надала сільським бібліотекарям консультацію «Залучення юнацтва до читання: традиційні та нові технології».

            Крім цього, відбулось фахове обговорення актуальних питань інноватики в обслуговуванні молоді.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 590 | Додав: ya_nazik | Дата: 03.11.2014 | Коментарі (0)

        З 1 жовтня по 31 жовтня 2014 року в шкільних відділах  районної бібліотеки для дітей у рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек проходив Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Час читати!».

 

       Працівники шкільного відділу НВК «Школа № 1-гімназія» та члени бібліотечного активу, учні 7-Б класу,  взяли старт у читацькій естафеті «Читаємо улюблену книгу», на етапах якої учасники відвідали всі класи початкової школи,читаючи по одному розділу з улюбленої книги. Під час естафети кожному учневі було прикріплено емблему  та роздані пам’ятки для батьків «Як зацікавити дітей читанням.   Читацьке коло «Книга осені» проведено з учнями 4-х класів,  дало можливість дітям читати та обговорювати свої улюблені книги. Буккросінгова поличка  допомагала  учням 2-3 класів обмінюватися прочитаними книгами.  Під час засідання гуртка «Чарівна голка» діти виготовляли закладки з підручних матеріалів, які потім подарували учням початкових класів. В коридорах школи організована екскурсія до фотовиставок «Пам’ятник книзі», «Пам’ятник людині з книгою», «Книжкові фонтани», яку відвідали майже всі учні школи.  Вивчаючи історію  рідного краю учні 5-х класів спільно  з працівниками бібліотеки відвідали історико – меморіальний комплекс «Поле Берестецької битви» в с. Пляшева Радивилівського району, під час поїздки проведено історичну годину « Перебування Тараса Шевченка в нашому краї».  Учні  7-В класу підготували годину спілкування «Сторінка дружби», а присутні  читачі бібліотеки, гості, запрошені  в теплій, невимушеній, дружній атмосфері  представляли свої  уподобання, читали вірші,  виконували музичні твори, представляли малюнки та  поробки,  Завершився місячник шкільної бібліотеки «Час читати!» фотомозаїкою  «Спіймані  у бібліотеці» та бібліотечним фуршетом  «А у нас книги для Вас», в меню якого були представлені «Детективний мікс», «Історичний салат» , «Романтичний десерт», «Казковий бутерброд», «Поетичний коктейль», «Фантастичний ланш». 

    

   

   

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 920 | Додав: ya_nazik | Дата: 31.10.2014 | Коментарі (0)

      15, 21 жовтня ц.р. в Інтернет-центрі центральної районної бібліотеки для працівників публічно-шкільних бібліотек системи за проектом «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами (ВПО)» було проведено тренінги.

   

      Бібліотекарі пройшли навчання з організації послуг для ВПО, зокрема про можливість надання їм інформації  щодо  перереєстрації на отримання соціальних виплат, допомоги з отримання документів, отримання роботи та пошуку житла тощо.

     Була надана консультація щодо процедури зміни місця голосування на виборах до Верховної Ради України.

     Також була  порушена тема роботи з ветеранами АТО

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 570 | Додав: ya_nazik | Дата: 22.10.2014 | Коментарі (0)

          З року в рік, в другу неділю жовтня,  майстри пензля відзначають День художника України. В цей день на їхню честь золотиться осінь і земля квітує останнім різнобарв'ям.

          Почуття прекрасного, потреба у красі живуть в серці кожної людини з найдавніших часів. Митці створюють цю красу і служать їй. Завдяки їхній подвижницькій натхненній праці здійснюється безперервний зв’язок поколінь. Їхні твори збагачують людську душу, виховують високі ідеали благородства, добра і злагоди. Їм удається зупинити мить, щоб незабаром перетворити її у вічність.

         Художник - дивовижна людина. Мало того, що він бачить світ особливими очима, так ще і готовий залишити йому багату спадщину.

         З нагоди Дня художника, 16 жовтня в центральній районній бібліотеці проведено зустріч з обдарованою творчою молоддю Радивилівщини, а саме - художниками. В інтернет- залі, де проходив захід, була організована  виставка – вернісаж  художніх робіт  юних обдарувань «Палітра юних художників».

       В організації виставки взяли участь сім юних  митців  міста, які представили на суд глядача свої роботи. Юлія Кощук, Дмитро Шмигельський, Богдана Папірник, Ірина Гнида, Катя Хрущ, Марія Воронко та Іванна Демчук розповіли присутнім, а це були учні професійного ліцею, працівники бібліотеки та РБК, про різні техніки, які використовують у малюванні, про те, що надихає їх на творчість, поділились планами на майбутнє.

          Безперечно, всі роботи, представлені на виставці різні, але кожна з них неповторна, особлива, передає внутрішній стан душі в момент творення.

          По закінченні зустрічі ведуча побажала юним художникам нових творчих робіт, натхнення і успіхів, здійснення задуманих планів на майбутнє.

          Ще довго молоді митці не хотіли  розходитись. Вони спілкувалися  між собою, дискутували, мріяли про майбутнє.  

          Надзвичайне враження на них справила зустріч з радивилівським поетом Євгеном Гудимою, який один із перших прийшов переглянути художню експозицію.

         На згадку про зустріч,  учні професійного ліцею та пан Євген  сфотографувалися з молодими обдаруваннями.

   

         До кінця жовтня в інтернет- залі бібліотеки буде діяти дана виставка.

          Тож запрошуємо  всіх бажаючих на власні очі побачити малюнки молодих талановитих художників- початківців Радивилова.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 620 | Додав: ya_nazik | Дата: 16.10.2014 | Коментарі (0)

       Ансамбль надвечірянців «Ще не вечір» взяв участь у  святкуванні 25-річного ювілею Радивилівського історичного музею, зокрема, відкриття нового експозиційного залу «Українська світлиця» супроводжував виконанням українських старовинних пісень.

    

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 479 | Додав: ya_nazik | Дата: 10.10.2014 | Коментарі (0)

         Любов Братащук народилась 13 березня 1970 року в сім’ї трударів – колгоспників, які працювали біля землі і виховували ще двох старших синів. Жили на Хуторі, в одинокій хатині, в двох кілометрах від села.

         Ходила до школи в село Гранівка. По закінчені восьмирічної Гранівської школи поступила до Луганського торгово – кулінарного технікуму. Спеціальність здобула не за покликанням душі. У вільний час брала чисті аркуші паперу і малювала природу рідного краю. Малювала високі гори та отари овець, чисті озера а на них лебеді, квітучі весняні сади та холодний осінній дощ. Зараз Любов Братащук - підприємець, працює у власному магазині, але. Написала чимало віршів та пісень, в яких лишила своє минуле.

       У 1988 році вийшла заміж. Доля подарувала двох донечок. Це перші слухачі – критики, їм першим читала свої новостворені вірші, які приходять переважно вночі. Мріє створити літературно - мистецький вечір, щоб донести до кожного серця незгасиму любов до України, до нашої святої землі.

Вірші Любові Братащук

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 532 | Додав: ya_nazik | Дата: 09.10.2014 | Коментарі (0)

 

             Фонди Радивилівської ЦСПШБ поповнились 30 подарунковими примірниками нової збірки радивилівського журналіста і літератора Володимира Ящука  «Слова».

Дана збірка увібрала в себе вірші різних літ. Автор приурочив її 450-річному ювілеєві Радивилова.

Вірші пронизані філософськими мотивами, осмисленням призначення людини в цьому складному світі. Значну частину книжки складають рубаї за мотивами перського поета 11 – 12 століть Омара Хайяма.

Книжка випущена за сприянням міського голови Радивилова Миколи Карапетяна.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 501 | Додав: ya_nazik | Дата: 09.10.2014 | Коментарі (0)

     У перший день жовтня в Україні традиційно відзначають День ветерана та людей похилого віку.

     Це свято і день тих людей, які є найбільш досвідчені, найстарші, які мають найбільший життєвий досвіт.

     Ось і цього року в міському центрі дозвілля зібралися люди поважного віку, які пережили три окупаційні режими: німецький, польський та радянський.

      З словами вітань до присутніх зверталися керівники міста та району. Кращих нагороджували грамотами, грошовими винагородами та сувенірами. Серед нагороджених був і надвечірянець Іван Семенович Семенюк.

      Потім відбувся концерт, в якому взяв участь і хор клубу «Надвечір’я».

 

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 530 | Додав: ya_nazik | Дата: 02.10.2014 | Коментарі (0)

       30 вересня в приміщенні центральної районної бібліотеки відбулась районна нарада бібліотечних працівників,  присвячена Всеукраїнському дню бібліотек!

       Це свято по праву є подією для всіх, хто любить книгу - її творців, зберігачів і читачів, бо символізує визнання суспільством необхідності поширювати книжкові знання.
      Бібліотеки системи є не тільки сховищем шедеврів світової літератури та наукових праць, а й центром сучасних інформаційних послуг та дозвілля.  Але особливим багатством бібліотек завжди були і будуть її кадри – талановиті, досвідчені, кваліфіковані спеціалісти, безмежно віддані своїй справі.

       На святі були присутні голова райдержадміністрації Володимир Кондик та начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Тетяна Шуст, які щиро привітали присутніх з професійним святом і побажали творчості, натхнення, щастя, добробуту та любові.

          Відбулось нагородження грамотами, подяками та невеличкими сувенірами переможців районного огляду-конкурсу «Клуби  за інтересами - сучасні центри спілкування користувачів бібліотек» у 6-ти номінаціях:

            В першій номінації «Творчий підхід» відзначена діяльність клубів за інтересами публічно-шкільних бібліотек сіл Срібне  - Галину Семеренко /«Світлячок»/  , Іванівка – Олену Процик  /«Казкарик»/.

               В другій номінації «Цікавий формат» нагороджено працівників публічно-шкільних бібліотек сіл Сестрятин  - Тетяну Олінчук /«Краєзнавець»  /, Козин  - Лесю Козачук /«Крок…»/.

               В третій номінації «Оригінальне авторське рішення» нагороджено  працівників публічно-шкільних бібліотек сіл Дружба - Наталію Соболевську /«Народознавець» /,  Жовтневе - Катерину Міронову /«Пізнайко»/.

               В четвертій номінації «Інноваційний підхід» нагороджено працівників   публічно-шкільних бібліотек сіл  Немирівка - Олену Гунько /«Книголюб /,  Копані  - Тетяну Шуст /«Всезнайко»/.

               В п’ятій номінації «Творчі відкриття»  нагороджено працівників  публічно-шкільних бібліотек сіл Михайлівка - Тетяну Невинну  /«Проба пера»/, Крупець - Олену Бугайкіну /«Любителі поезії»/.

                 В шостій номінації «Креативність та оригінальність»  нагороджено працівників публічно-шкільних бібліотек сіл Теслугів - Надію Дрегер  /«Книголюб/,  Пляшева - Марію Хміль /«Берегиня»/.

За участь в ІУ обласному конкурсі бібліотечних інновацій в рамках фестивалю

інноваційного досвіду «Бібліофест» в новому форматі» нагороджено  Почесними Грамотами заст. директора ЦСПШБ Галину Гнатюк, провідного бібліотекаря ЦРБ

  Олену    Надорожну, зав. відділу обслуговування ЦРБ  Ларису Рукінову,    провідного бібліотекаря районної  бібліотеки для дітей Валентину  Станіславчук.

                  Українська бібліотечна асоціація у партнерстві з Фондом Дарини Жолдак  і головним партнером-перевізником  Нова  Пошта   оголосили конкурс фоторобіт на тему «Читай усюди» серед бібліотекарів районних ЦБС – членів УБА.  Працівники  публічно-шкільних бібліотек сіл Хотин, Козин, Теслугів, Пляшівка взяли участь у цьому  конкурсі і як переможці  отримають у подарунок по 3 коробки з книгами (близько 60 видань) для поповнення фондів своїх книгозбірень. Такий книжковий дарунок для бібліотек став можливим у межах реалізації проекту Фонду Дарини Жолдак «Вільний книжковий простір».

            З метою виявлення бібліотечних ідей з підтримки сімейного читання для їх подальшого впровадження в діяльність бібліотек було проведено районний фотоконкурс «Всією родиною – до бібліотеки»,  в ході якого були визначені кращі фотороботи, які експонувались на виставці в приміщенні Інтернет-центру. Переможці конкурсу були нагороджені Грамотами та сувенірами.

            Було вшановано працівників публічно-шкільних бібліотек сіл Срібне та Опарипси  Галину Семеренко  та Лідію Зварич,  для яких бібліотечна справа стала покликанням. За багаторічну сумлінну працю в галузі бібліотечної справи, активну життєву позицію та з нагоди Всеукраїнського Дня бібліотек їх було нагороджено Грамотами відділу культури і туризму, квітами і грошовими преміями.

   

            На закінчення наради із побажаннями Віри  у власні сили, Надії на те, що   праця бібліотекарів буде достойно визнана, Любові  користувачів і Мудрості у здійсненні великих планів  бібліотечних працівників було відмічено номінацією «Відданість справі» та нагороджено оплесками.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 748 | Додав: ya_nazik | Дата: 30.09.2014 | Коментарі (0)

        В Рівненській обласній універсальній бібліотеці 25 вересня відбувся четвертий обласний фестиваль-конкурс інноваційного бібліотечного досвіду «Бібліофест 2014».

        Цього року кращі ініціативи бібліотек області були представлені у номінаціях: «Моя унікальна аудиторія», «Бібліотека в житті громади», «Популяризація книги та читання».

       Радивилівщину представляли: завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки Лариса Рукінова  з досвідом «Сервіси Веб 2.0 в популяризації історії краю. Бібліотечний блог «Краєзнавчий гід»

та працівники районної дитячої бібліотеки Галина Гнатюк та Валентина Станіславчук з досвідом «Барви бібліотечного літа».

      Учасники представили  досвіди своєї роботи через облаштування в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці експозиції, що ілюструвала суть проекту.

 

 

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 655 | Додав: ya_nazik | Дата: 24.09.2014 | Коментарі (0)

 

         Є люди, яких не помічаєш поміж сотень інших, а поговориш – і відчуєш: перед тобою особистість, багата внутрішнім світом людина. Саме такою людиною є наш краєзнавець, журналіст, філолог, майстер поетичного слова Володимир Іванович Ящук.

        Володимир Іванович – член Національної спілки журналістів України, почесний член Національної спілки краєзнавців України, лауреат регіональної краєзнавчої премії «За відродження Волині», автор книги «Радивилів. Краєзнавчі матеріали»  2004 року видання, багатьох краєзнавчих публікацій у наукових збірниках, періодичних виданнях, редактор ряду краєзнавчих видань серії «Реабілітовані історією», автор багатьох фотоальбомів  краєзнавчої тематики, розміщених в Інтернет-мережі, неодноразовий переможець обласного конкурсу на звання «Журналіст року». Як журналіст і краєзнавець широко представляє  дослідження історії міста та краю,  свої літературні твори і художні  світлини  на власному сайті.

       

       Нещодавно в Інтернет-центрі центральної районної бібліотеки  відбулась презентація нової книжки Володимира Івановича під назвою «Радивилів у перегуках віків», що стало надзвичайно приємною подією для поціновувачів історії нашого краю. Презентація книги відбулась за участю  автора, який розповів присутнім про задум  підготовки і виходу книги, про матеріали, які лягли в її основу, про людей, які причетні до випуску цього видання.

        Це нове краєзнавче видання, присвячене 450-річчю  від першої письмової згадки про місто, в основу якого покладені нововиявлені та маловідомі факти з історії Радивилова як одного з районних центрів Рівненщини та деяких навколишніх населених пунктів. Книга випущена накладом 500 примірників за сприяння голови районної ради Олександра Пастуха, міського голови Миколи Карапетяна  та ініціативної групи волонтерів міста Ю.Вишніцького, Ю.Джуня, В.Мащука, А.Грисюка.

         Бібліотечними працівниками районної книгозбірні до уваги учасників заходу було представлено фото-презентацію   життєвого і творчого шляху автора «Життя мого перлина – рідний край». Із  його друкованими матеріалами  присутні ознайомились під час перегляду виставки матеріалів «Вивчати рідний край – моє покликання».

          

         Ведуча заходу Людмила Белей наголосила  на той величезний  об’єм роботи по пошуку краєзнавчих матеріалів, яку проводить автор, ознайомила з  його творами, науковими працями, а також з тими матеріалами, які представлені в Інтернет-мережі.

        В заході взяли участь голова районної ради Олександр  Пастух, міський голова  Микола Карапетян, які щиро подякували Володимиру Івановичу за його неоціненний труд, вкладений у створення книги, яка допоможе  користувачам  наших книгозбірень краще пізнати історію рідного міста і краю, пройнятися повагою до його минувшини і сучасності,   сприятиме налагодженню духовного зв’язку між людьми різних поколінь.

 

        Начальник відділу культури  і туризму райдержадміністрації Т. Шуст та директор ЦСПШБ Л.Войтишина подякували Володимиру Івановичу за чудове краєзнавче видання, яке так необхідне  нашим землякам, в т.ч. широкому колу користувачів бібліотек системи, а також голові ради О. Пастуху та міському голові М.Карапетяну за цінні подарунки, які подарували   бібліотекам району по три примірники книги.

         Щиро дякуємо автору і ми, бібліотекарі системи,  за  прекрасну творчу роботу,  яка, надіємось, стане безцінним  скарбом  з популяризації історичного краєзнавства району.  Сподіваємось, що ми будемо свідками виходу з друку його нових книг та досліджень.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 538 | Додав: ya_nazik | Дата: 02.09.2014 | Коментарі (0)

       14 cерпня в приміщенні центральної районної бібліотеки  відбулося обговорення про внесення змін до Конституції України «Конституційна реформа на часі»,  за участю головного спеціаліста Радивилівського районного управління юстиції, Бойко Тетяни Михайлівни. Тетяна Михайлівна внесла роз’яснення присутнім щодо змін до Конституції України на реалізацію Реформи місцевого самоврядування та курсу Уряду на децентралізацію влади в Україні.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 917 | Додав: ya_nazik | Дата: 21.08.2014 | Коментарі (0)

          Не кожному українцю нині щастить дожити до пенсійного віку, не кажучи вже про довгожительство. Але час від часу життєві дороги  приводять нас до людей, яким доля подарувала ключ від довгого життя.

  , 7 серпня, у день успіння Святої Праведної Анни, матері Богородиці, мешканка нашого міста Лисак Ганна Мартинівна відзначила своє 90-річчя.

        За плечима - непрості роки важкої праці у колгоспі «Побєда» с. Ситне, лихоліття жорстокої війни. За сумлінну працю першою в районі була нагороджена поїздкою в Москву на ВДНХ.

         Незважаючи на пережите, Ганна Мартинівна має добру пам’ять, міцний дух та постійно веселить своїми жартами близьких, бо з роками вона не розгубила життєвого оптимізму, блиску очей і посмішки на обличчі.

         Працьовита, добра та щира жінка Ганна Мартинівна разом з чоловіком, нині вже покійним, виростила і виховала 3 дітей, випестувала 7 онуків, тепер тішиться 14 правнуками і 1 праправнучкою.

          У розмові з рідними та гостями жінка  згадала свої молоді роки, війну, тяжкі післявоєнні роки, трудові будні та багато інших  подій .

          З ювілейною датою пані Ганну прийшли привітати члени клубу «Надвечір’я», солістом якого є її найстарший син Петро Васильович. Гостей радо зустрічала сама іменинниця.

          Надвечірянці адресували іменинниці  щирі побажання, щоб і   надалі нестаріючою залишалася  її душа  наповнена добром, а ще - здоров’я, сили та наснаги  на довгі роки та подарували в’язанку пісень. Петро Васильович щиро дякував мамі за все, що вона зробила і робить для родини та виконав для неї улюблену її пісню «Очі волошкові».

 Многая і благая Вам літа, Ганно Мартинівно!       

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 449 | Додав: ya_nazik | Дата: 09.08.2014 | Коментарі (0)

65 років разом. Родина Козаків відзначила залізне весілля 

         Найбільшим дарунком Господа для людини є сім’я. Це той поріг, куди завжди хочеться повертатися з далекої дороги, те місце, де можна спочити, зігріти душу.

         Сім’я Лідії Іванівни та Олега Антоновича Козаків народилася 26 липня 1949 року. Подумати тільки – 65 років тому ці люди поєднали навіки свої серця, поєднали свої долі, щоб ніколи не розлучатися, пройшовши  пліч-о-пліч щасливі та сумні миті, тісно тримаючи один одного за руку. Це своєрідний подвиг, який під силу не кожному. 65-ту річницю шлюбу в народі називають «залізною», мовляв, такий  сімейний союз не може здолати навіть іржа.

        Згадайте казки про кохання – вони завжди закінчуються весіллям. А про те, як далі «живуть - поживають і добра наживають», у казках не розповідається. А все, мабуть, тому, що після весілля настає буденна реальність і вже тоді не кожному вдається зберегти високі почуття та відданість. А ось у подружжя Лідії Іванівни та Олега Антоновича Козаків це вийшло.

       І сьогодні, згадуючи прожиті роки, ювіляри говорять більше про світлі дні, хороші події. Олег Антонович – знаний в місті будівельник. Будучи бригадиром  ПМК, Агробуду брав участь в будівництві СШ №2, приміщення райдержадміністрації, райлікарні, сільгоспхімії, сільгосптехніки, багатьох житлових будинків та інших будівель, які є в нашому місті. Лідія Іванівна все життя присвятила бібліотеці, книзі.

       Будучи закоханими в українську пісню, поезію та танці, молоді Олег та Лідія брали активну участь в художній самодіяльності, відвідували драматичний гурток будинку культури. Саме на одній із репетицій вони познайомилися, згодом побралися для того, щоб ніколи більше не розлучатися.

         Любов до пісні вони несуть  крізь усе життя. Звичайно, і  на їх віку траплялися всілякі негаразди, бо немає ідеального життя, виникали проблеми. Долати їх допомагали  пісні, без яких подружжя не мислило своєї долі.

      І не дивно, що будучи вже на пенсії, в поважному віці вони також були дуже активними. Понад 15 років подружжя Козаків відвідувало клуб «Надвечір’я», брало участь в різноманітних заходах, які там відбувалися. Лідія Іванівна була неперевершеною гумористкою, пан Олег гарно співав, тому, що мав неповторний бас. І хоча за станом здоров’я вони вже не  в колі друзів, але вони молоді серцями, бо люблять життя. А воно їм за це усміхається.

     Цими літніми днями Олег Антонович  зустрів 85-ти річний ювілей. І хоча живе вже немало років, добре знає ціну життя, бо має про що розповісти і що згадати.

     На запитання про секрети їхнього сімейного довголіття подружжя вважає, що жодних секретів немає. Головне в сім’ї – витримка, взаєморозуміння, підтримка і повага.

      Для Лідії Іванівни та Олега Антоновича Козаків  найбільший скарб, який вони надбали за 65 років подружнього життя – це донька Іраїда, їхня надія і їхнє продовження, а ще 2 онуків та 3 правнуків. Нещодавно пані Ірина відмітила свій перший 60-ти літній ювілей. Всі успіхи дітей і онуків – радість і гордість для ювілярів.

     Минулої неділі вся родина клубу «Надвечір’я» завітала в гості до Козаків. Вітали «молодих», яким життя посріблило скроні, щирими словами, мелодійними піснями. Зичили їм міцного здоров’я, довгих років життя, бажали дожити до благодатного весілля.

    З огляду на прожиті подружжям Козаків у шлюбі 65 років, сама собою спливає відповідь на запитання: а для чого створюється сім’я? Вочевидь, щоб пройти зі своєю половинкою усе життя, щоб допомагати одне одному, виховати дітей, випестувати онуків та правнуків. Нарешті, щоб діждатися залізного, а ще краще благодатного весілля, поглянути на дорогу тобі людину, і, як тоді у молодості, сказати ще раз «У біді і у вірності, в багатстві і бідності…»

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 870 | Додав: ya_nazik | Дата: 28.07.2014 | Коментарі (0)

          Історія українського народу – це історія боротьби за волю і незалежність. Вона продовжується і нині. Ювілейний рік 200-ліття дня народження Тараса Шевченка ознаменував собою початок нової ери розуміння віщого слова великого сина українського народу. Сьогодні, як ніколи, справджуються пророчі слова генія українського народу Тараса Шевченка, над якими варто добре задуматись. Його ідеї важливі як ніколи. Зараз, коли Україна має утвердитися в національній єдності, щоб навести лад в державі, нам потрібні його настанови.

         Серед низки різноманітних літературний і мистецьких заходів, присвячених Року Тараса Шевченка і проведених в бібліотечних закладах району, одним з найяскравіших став мистецький захід «Лунає у пісні Шевченкове слово», який відбувся 13 липня в культурно – дозвілєвому  комплексі села Бугаївки.

       Непоборний дух Кобзаря витав в цей день у залі. Концертна програма, підготовлена членами клубу «Надвечір’я», який діє при центральній районній бібліотеці понад 20 років, запросила всіх глядачів поринути у світ музичної шевченкіани.   

        Прозвучало ряд відомих пісень на слова Тараса Шевченка, які вже давно стали народними, зокрема: «Реве та стогне Дніпр широкий», «Думи мої», «Зоре моя вечірняя», «Садок вишневий коло хати», «Заповіт» та інші.

         Відкриттям для глядачів стали пісні на слова Тараса Шевченка, написані сучасними композиторами, а саме: «Шлях до Тараса», «Ой, крикнули сірі гуси», «Ой, маю я оченята», «Туман долиною».

       На щастя, і в нашому краї є знаменні Шевченкові місця. Колись побував геніальний Кобзар на нашій землі, і пам’ять історії, хоча й без багатьох подробиць, але все ж зберегла його дорогий образ. Він відвідав місця Берестецької битви, де саме в червні – липні 1651 року відбулася одна з найбільших битв національно-визвольної війни українського  народу 1648 – 1654 років під керівництвом Богдана Хмельницького. Поезія, написана після  відвідин поля - це як реквієм загиблим. А коли зазвучали пісні «Ой, чого ти почорніло зеленеє поле» та «За байраком байрак» на очах у глядачів заблищали сльози.

     Захід завершився «Молитвою за Україну» до Небесного Батька. До глибини душі ця молитва пройняла всіх присутніх, бо кожен з них, як і загалом всі українці прагнуть, щоб на нашій у землі запанував мир, спокій та процвітання.

Жителі села Бугаївка висловили слова щирої вдячності надвечірянцям за змістовний концерт. А ті, в свою чергу, подякували глядачам за щирі оплески, а завідуючому клубу  Володимиру Войтишину за його організацію та гостинність.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 617 | Додав: ya_nazik | Дата: 15.07.2014 | Коментарі (0)

     Бажання знати якомога більше про природу і довкілля було завжди притаманне людині ще з перших кроків її розвитку. Про те, як закони екології працюють всередині живої природи,  у взаєминах людини з природою;  про те, що можна і потрібно, а що небезпечно робити у нашому спільному великому домі, що зветься Землею обговорювали з дітьми працівники районної бібліотеки для дітей під час проведення години здоров’я «Збережемо наше довкілля» в  санаторно-оздоровчому таборі «Веселка». 

   

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 664 | Додав: ya_nazik | Дата: 11.07.2014 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 14 15 16 17 18 ... 26 27 »