Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 19.03.2024, 08:46
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » 2014 » Лютий » 19

В шкільному музеї Жовтневої ЗОШ відбулась краєзнавча година , яку підготували і провели бібліотекар публічно-шкільної бібліотеки Катерина Міронова  та вчитель історії Софія Прокуда. Учні 5-10-х класів уважно слухали розповідь Софії Іванівни  про перебіг війни 1979 -1989 р.р., яка тривала 3340 пекучих днів і холодних ночей, про тодішнє політичне становище Радянського Союзу та Афганістану.  

Бібліотекар Катерина Міронова ознайомила школярів з іменами наших односельчан, які  пройшли через горнило афганської війни:   Миколи Вижицького, Миколи Мулика, Івана Маголи,  Петра Грольдюка,  Василя Суботи. Свою розповідь бібліотекар проводила біля музейної фотоекспозиції «Молодість, обпалена афганською війною»,  де знаходяться фотографії воїнів, ксерокопії  їхніх документів, зібраними членами клубу»Юний краєзнавець», що діє при бібліотеці.

  

            Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять Івана Маголи, якого вже немає в живих. Іван Володимирович  майже з перших місяців  війни був у її пеклі. Місце дислокації – м.Кабул, 180-й мотострілецький полк 180-ї мотострілецької дивізії. Не раз проявляв мужність та героїзм, отримав поранення, лікувався і знову у стрій. Повернувся до рідної домівки, та доля вділила недовгий вік –  у 2008 році відійшов у вічність.

Микола Мулик брав участь у військових діях в Афганістані. Після року важких воєнних поневірянь отримав важку травму хребта, довго лікувався в госпіталях. Йому пощастило вижити і повернувся на Батьківщину. Жахіття війни йому сняться  й досі. Тільки прикро, що Микола Васильович «не зарахований» до жодної спілки афганців.

            Микола Вижицький, пройшовши через усі круги пекла війни, завдяки молитвам матері і рідних вижив. Зараз Микола Васильович живе і працює в м.Рівне. На музейній експозиції діти побачили світлини Миколи Вижицького -  прийняття ним присяги,  його перебування в Афганістані, з друзями на війні.

            Свою розповідь бібліотекар продовжила біля  книжково-ілюстративної виставки «Афганістан: біль ран і втрат», яка оформлена в шкільному відділенні бібліотеки. На виставці представлено матеріали краєзнавчого характеру, папку газетних матеріалів, зокрема номер обласної газети «Зміна»  від 15 лютого 1989 року, де  висвітлено події виведення військ з Афганістану,  прізвища воїнів, які не повернулись додому.

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 438 | Додав: ya_nazik | Дата: 19.02.2014 | Коментарі (0)