Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 21:12
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » 2014 » Лютий » 10

У наші дні , коли друковане слово відіграє величезну роль в житті людей,
з особливою вдячністю згадуємо імена творців стародруків,першопрохідників друкарської справи: основоположників друкарства східних слов’ян Швайпольта Фіоля, Франциска Скорини, Петра Мстиславця.
         Для розвитку української культури виняткове значення мала видавнича
діяльність Івана Федорова - засновника друкарства на Україні.
Саме про нього - першодрукаря, друкаря книг, не бачених в Росії і на Україні йшла мова під час інформаційного години «Перші кроки великого винаходу», яка пройшла 9 лютого в читальному залі бібліотеки.

         Ведуча заходу Лариса Рукінова розповіла про історію виходу першої у Львові книги І. Федорова «Апостол».  Львівський «Апостол» – надзвичайно дбайливо складена та майстерно оформлена книга на 264 сторінки. Порівняно з московським «Апостолом» львівська книга мала ряд нововведень, зокрема вирізьблені додаткові сторінкові гравюри із зображенням євангеліста Луки, орнаментальним знаком герба Львова та друкарським знаком – гербом самого першодрукаря. У львівському «Апостолі» вміщено широку й докладну післямову. Львівського «Апостола» було виготовлено близько 1000 примірників, з яких до сьогодні в різних книгосховищах Росії, Польщі, Болгарії, США та інших країн світу збереглося тільки 85.

Оцінюючи значення події, відомий український учений і громадський діяч Іван Огієнко зазначав: "В українській культурі це пам'ятка величезної ваги як перший друк на українській землі. Він мав в історії українського друкарства великі наслідки, бо його наслідували дальші покоління друкарів, а федоровичівські книжкові окраси два століття жили в Україні".

Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1506 | Додав: ya_nazik | Дата: 10.02.2014 | Коментарі (0)