Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 06:31
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Безоплатна правова допомого

Долі, обпалені війною

Бібліотеки і виборчий процес

Форма входу


Соціальні мережі

         

Пошук

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту

Рівненська ДОБ
Теслугівська ПШБ
Іванівська ПШБ
Козинська ПШБ
Крупецька ПШБ
Михайлівська ПШБ
Дружбівська ПШБ
Хотинська ПШБ

Наші партнери

























Головна » 2013 » Травень » 14
    Наша українська література має дуже довге коріння. Це не сотні років, а тисячі, хоча існувала вона раніше в вигляді усної народної творчості. Але все ж писемні доробки теж з’явились давненько і першим таким значним твором можна назвати «Повість врем’яних літ».
 
 
     З’явився даний літопис ще на початку XII століття і так як він був історіографією, літописом давніх часів, то заглиблювався ще далі. «Повість врем’яних літ» описує події XI століття й навіть ще глибші. Саме завдяки цьому творі ми знаємо в наш час історію багатьох визначних подій Київської Русі. Саме завдяки літопису «Повість врем’яних літ» ми можемо почути давню народну творчість, вірші, пісні предків, дізнатись що їх хвилювало і що робило щасливими. Це все ми взнаємо з рядків літопису, який, нажаль, не зберігся в оригінальному вигляді. Але все ж літопис переписувався і його більш новіші копії ми таки дістали в спадщину.
     Найдавніший «список», тобто перепис літопису, який зберігся по цей час, датований 1377 роком. Створений він був на основі перепису літопису 1305 р. завдяки старанням ченця Лаврентія, що й надало йому назви Лаврентіївський літопис. Далі були інші переписи, які вміщали старі, часткові, й нові дописи. А в 1846 році Україна побачила «Полное собрание литописей», що містило усі згадки, починаючи від збережених частин літопису «Повість врем’яних літ» і закінчуючи історичними довідками 1305 р. 
    Зараз найстаріший Лаврентіївський літопис, який дійшов до наших днів, можна побачити в Публічній бібліотеці Санкт-Петербургу.
    Кожен, хто цікавиться національною історією і її передачею і відтворенням у слові знає найдавнішу пам'ятку літератури «Повість минулих літ», яке є не лише джерелом історії Київської Русі, а й видатним літературним твором.
    Серед багатьох людей поширена така думка: Нестор — єдиний автор «Повісті врем’яних літ».
 
 
    Вона помилкова. Нестор звів в одне ціле різні літописи, створені його попередниками, творчо опрацював їх, збагатив своїм літописом, і з-під його невтомного пера вийшла цілісна й тематично завершена книга, яка не тільки дає уявлення про те, «звідки пішла Руська земля, і хто в ній найперший почав княжити (і з чого Руська земля такою стала)», а й читається як справді захоплюючий художній твір на теми нашої історії.
    «Повість минулих літ» була і залишається найвидатнішою пам'яткою слов'янської культури. Тому преподобного Нестора - літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.
    13 травня в читальному залі бібліотеки було проведено інформаційну годину по даній темі «Слово, якому 900 років».
    Шановні користувачі! Ви любите свій край, прагнете знати свою історію та людей, що її творять, використовуйте інформаційні ресурси нашої бібліотеки.
 
Віртуальні ресурси з даної теми:
 
ОНЛАЙН ЧИТАННЯ:
Інтернет-центр працює на Вас. Звертайтесь до сайту нашої бібліотеки:
http://radlib.at.ua
 
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 1029 | Додав: ya_nazik | Дата: 14.05.2013 | Коментарі (0)

    Протягом квітня в бібліоінтернеті був проведений практикум для бібліотечних працівників району на тему «Рекламно-іміджева діяльність бібліотеки». Працівниками методичного відділу ЦРБ надавались теоретичні та практичні навики щодо формування іміджу бібліотеки, форм та видів бібліотечної реклами, правил і вимог її створення тощо. Бібліотечні працівники отримали методичні поради, як розробити свій стиль, створити позитивний образ, який має відрізняти бібліотеку від інших, як використовувати сучасні методи впливу на людину, щоб користувачі сприймали бібліотеку як заклад, що приносить незаперечну користь, а самого бібліотекаря - як незамінного помічника у пошуку будь-якої інформації.
    Провели майстер-клас по написанню ділових документів /прес-реліз, листи подяки, запрошення та інші/.
 
  
Категорія: Новини бібліотеки | Переглядів: 643 | Додав: ya_nazik | Дата: 14.05.2013 | Коментарі (0)